Notícies

Presència i reconeixement del cinema català a l'estiu

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, aquest estiu.

PRESÈNCIA

 

Fènix 11·23 a Londres

El 4 de juny Fènix 11·23 va fer un passi al ICA cinema de Londres, seguit d’un col·loqui amb els directors Joel Joan i Sergi Lara, i el protagonista real en qui es basa la pel·lícula, l’Èric Betran.

L’indie català a Madrid

Del 12 al 28 de juny, l’Academia de cinema espanyol va organitzar la tercera edició del cicle "Cine Indie” en què es van projectar tres films catalans: Animals, Volar o Orson West.

Cinema català a París

El cicle “Dífferent 6! L’autre cinéma espagnol” va programar del 14 al 21 de juny vàries produccions catalanes: Una pistola en cada mano de Cesc Gay, Carta a Eva d’Agustí Villaronga i Barcelona, abans que el temps ho esborri de Mireia Ros.

Nous projectes catalans crossmedia

El Cross Video Days, el primer mercat europeu de crossmedia, va seleccionar dos projectes catalans per la seva exposició els dies 18 i 19 de juny: La intérprete (Inicia Films i Barret Films) i Zim.doc (Talatala, ACA, WFOZ)

El Festival internacional de Música de Cine crida l’acadèmic alfons conde

El compositor i acadèmic Alfons Conde va ser un dels convidats al Festival Internacional de Música de cinema “Provincia de Córdova” que va tenir lloc a la ciutat andalusa entre el 23 i el 29 de juny.

Primera Mostra de Cinema Català a Roma

Del 27 al 30 de juny es va celebrar la I Rassegna di Cinema Catalano a Roma amb la intenció de brindar als espectadors italians una selecció del cinema català, contemporani i històric. Es van projectar els llargmetratges Fènix 11·23, The Pelayos d’Eduard Cortés, Il Coraggio de Santi Lapeira i Los Tarantos de Francisco Rovira-Beleta. Els acompanyaven els curtmetratges Esperant de Joan Vall, La chanson de colbert de Lapeira, Bigas Luna. La mirada entomológica de Sergi Rubió i BiBiCi story de Carles Durán, respectivament.

Wings vola pel món

El curtmetratge Wings de Jose Villalobos, interpretat i produït per Christian Rodrigo, va formar part recentment de les seccions oficials dels festivals de Tribeca i Màlaga i també de la 18ª edició del  Nantucket Film Festival de Nova York. Pròximament serà present al Jecheon International Music & Film Festival a Seúl (Corea del Sud).

El cervell de Google és mundial

Google i el cervell mundial s’ha projectat en diversos certàmens internacionals al llarg d’aquests dos mesos: Sheffield Doc/Fest 2013 (Regne Unit), Design Film Festival (Singapur) The Galway Film Fleadh (Irlanda). Al llarg del mes d’agost ho farà al Real Film Festival d’Austràlia,  al Transatlantyk International Film and Music Festival de Polònia, al Lemesos International Documentary Festival de Xipre i a l’Avvantura Festival de Croàcia. Consulteu el programari internacional aquí

De oculta Philosophia al sud de França

El documental de Daniel V. Villamediana, De oculta Philosophia, financiat majoritàriament via crowdfunding va ser seleccionat al certamen FID Marseille que es va celebrar a la ciutat francesa la primera semana de juliol. Podeu veure un dels tràilers aquí.

La blancaneu anglesa

Després de triomfar als Premis Gaudí i Goya i a festivals internacionals tan importants com el de Sant Sebastià, el film mut de Pablo Berger, Blancaneu, va estrenar-se el passat 12 de juliol al Regne Unit, país en què està recollint també bones crítiques.

Combustión a Rússia

El thriller de Daniel Calparsoro, produït per Francisco Ramos (Ismael, Tengo ganas de ti) arribarà a les fredes sales de cinema de l'Est el 25 de juliol.

Eddie Saeta i Lluís Miñarro a Munic

La lapidation de Saint Etienne de Pere Vilà Barceló i El muerto y ser feliz de Javier Rebollo, ambdós de la productora Eddie Saeta, van formar part de la programació internacional de la 31ª edició del FilmFest Munchen (Munic, Alemanya) on el productor i director Lluís Miñarro va ser-ne membre del Jurat.

Ventura Pons doblement homenatjat a Mèxic

La Cineteca nacional de Mèxic DF i la Nuevo León de Monterrey van organitzar durant el mes de juliol dues retrospectives en què va ser-hi present el cineasta català. La Cineteca de Mèxic va projectar 18 dels 25 films dirigits per Ventura Pons entre els que es comptaven Un berenar a Ginebra, Any de Gràcia i Ocaña, retrat intermitent. Per la seva banda, Nuevo León en va exhibir sis en el marc del festival de cinema gai d’aquesta ciutat, incloent-hi Carícies.

Aleksandr’s price a Filadèlfia

El Q Fest de Filadèlfia (Estats Units) estrena aquests últims dies de juliol Aleksandr’s price del jove director de Salt, Pau Masó. Masó és a més, guionista, actor principal i productor d’aquesta pel·lícula rodada pels carrers i hotels de luxe de Nova York amb tan sols 15.000 euros.

El nou film d’Albert Serra a Locarno

Història de la meva mort, la personal adaptació del cineasta banyolí del mite de Casanova i Dràcula, s’estrenarà al festival suís entre el 7 i el 17 d’agost, i competirà pel Lleopard d’Or.

Curt català a La Biennale

La 70ª Mostra de la biennal de Venècia, que iniciarà l’última setmana d’agost, ha inclòs en la seva programació de la secció ‘Orizzonti’ el curtmetratge La gallina de Manel Raga.

 

PREMIS


Després de voltar pel món, Wings de Villalobos ha sumat dos darrers reconeixements: Millor curtmetratge al Certamen Nacional de curts “Gradual” de Navarra i Millor cinematografia a la mostra de cinema de Fuengirola (Màlaga).

A puerta fría de Xavi Puebla ha guanyat el premis a la Millor pel·lícula i a la Millor actriu protagonista, María Valverde, al I Festival Camino de Santiago, que va tenir lloc a Santiago de Compostel·la del 3 al 7 de juny. Aquests guardons s’afegeixen a la Biznaga de Plata al Millor actor, Antonio Dechent, i al premi de la crítica, obtinguts al Festival de cinema de Màlaga, al premi al Millor actor i al Millor guió al XVII Festival Cinespaña de Toulouse, i al premi a la Millor pel·lícula a la sisena edició del Festival de cinema de Mèrida.

El músic i acadèmic Ivan Capillas ha estat distingit amb el premi Jerry Goldsmith Best Music in Free Creation pel seu treball "El viatge de la vida".

Món petit de Marcel Barrena ha afegit un altre premi als aconseguit fins a la data: l’Onion Seed Award – the MakeDox Award al Millor film per a joves i nens.  A més també ha estat seleccionat a l’Aruba International Film Festival del Carib.

Tornarem ha estat reconeguda al Festival de televisió de Xangai amb el Premi Magnòlia al Millor director, Felip Solé, en la categoria de pel·lícules per a televisió/mini-sèries.

La fugida de Victor Carrey i l’Equip petit, han estat guardonades al MEDIT festival de cinema mediterrani de Ciutadella de Menorca, amb la col·laboració de FILMETS Badalona Film Festival.

Animals, l’opera prima de Marça Forés, ha guanyat “l’Special Programming Award for Artistic Achievement” a l’Outfest (Los Ángeles).

El III Festival de cinema educatiu i espiritual de Ciudad Rodrigo (Salamanca) ha atorgat quatre guardons al documental A film about kids and music. Sant Andreu Jazz Band, del director Ramon Tort.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat