Notícies

V Festa d’Estiu del Cinema Català

Avui dimecres 3 de juliol els Jardins del Palau Robert acolliran la cinquena edició de la Festa d’Estiu que organitza l’Acadèmia del Cinema Català.

Es tracta també del primer acte públic de la nova Junta Directiva de l’Acadèmia escollida a les eleccions del passat mes d’abril. Presidida per la productora Isona Passola, amb l’actor Sergi López de vicepresident, la productora Elisa Plaza de secretària, l’empresària de post-producció Rosa Mª Fusté i els vocals Pep Armengol, director de càsting, les actrius Aina Clotet i Clara Segura, el director i guionista Cesc Gay, el productor Edmon Roch i el director de fotografia Josep M. Civit.

L’acte arrencarà a les 22.00 hores amb unes paraules de benvinguda de Sergi López, vicepresident de l’Acadèmia. Els presentadors, Iván Morales i Vicenta Ndongo, recordaran els 102 premis que ha rebut el cinema català en el darrer any i en acabar es farà la foto de família a les escales amb els guardonats, el Conseller de Cultura i els membres de la Junta Directiva.

La Festa del Cinema Català vol ser l’inici d’una campanya pedagògica de sensibilització de respecte dels drets d’autor, les descàrregues i l’avantprojecte de la llei de propietat intel·lectual. A la pantalla es projectarà una peça audiovisual amb imatges de materials requisats per la policia, lots de discs pirates, venedors del carrer a Bangkok, amb deixalleries i trituradores. Entre el públic, uns actors “infiltrats” faran de venedors ambulants de pel·lícules pirates que intenten vendre DVDs clandestins als assistents. Quan la gent diu que no (o que sí!), el venedor els lliurarà un fulletó on s’expliquen les conseqüències de la pirateria per a la indústria cinematogràfica i els propis protagonistes de les descàrregues.

Els presentadors introduiran llavors el vídeo de les estrenes de la propera temporada i els rodatges que estan en marxa. Un total de 46 produccions es troben que en aquests moments en fase de rodatge o postproducció (38 llargmetratges, 16 d’ells documentals, i 8 pel·lícules per a televisió).

La Presidenta Honorífica del Jurat del I Premi Pepón Coromina, Marta Molins i el President del Jurat, Jordi Cadena llegiran el veredicte del jurat i el premiats recolliran el guardó. Isona Passola clourà l’acte amb un parlament, on anunciarà que l’Acadèmia del Cinema Català ha estat convidada a formar part de la xarxa d’acadèmies cinematogràfiques europees, FAN of Europe. L’acte de benvinguda tindrà lloc el proper divendres 5 de juliol a Karlovy Vary.

 

La catifa vermella

Pel photocall instal·lat al Passeig de Gràcia passaran de les 20.00 a les 22.00 hores actors com Sergi López, Sílvia Bel, Roger Pera, Roger Coma, Maria Molins, Clara Segura o Iván Morales; els directors Albert Serra, Andrés Muschietti, Joel Joan, Cesc Gay, Neus Ballús, Marcel Barrena, Mar Coll, Judith Colell o Jesús Monllaó; directors de fotografia (Josep M. Civit, Pol Turrents), directors de càsting (Mercè Espelleta, Pep Armengol) guionistes (Pep Bras), muntadors (Jordi Azategui, Bernat Vilaplana), compositors (Albert Guinovart, Alfonso de Vilallonga) productors (Tono Folguera, Sebastian Mery, Victòria Borràs, Aritz Cirbián, Ramon Vidal, Ibon Cormenzana, Marta Esteban, Sergi Casamitjana, Xavier Atance), figurinistes (Ariadna Papió, Mercè Paloma), efectes especials (Montse Ribé, David Martí), entre d’altres.

Els acadèmics i professionals del nostre cinema estaran acompanyats de personalitats de la cultura (com Muriel Casals, presidenta Òmnium Cultural, o Max Sunyer, Vicepresident de l'Acadèmia Catalana de la Música, entre d’altres) i la política (com Ferran Mascarell, Conseller de Cultura; Roger Albinyana, Secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya; Susana de la Sierra, Directora Instituto de la Cinematografia y de las Artes Audiovisuales; Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona; Llucià Homs, director de Promoció de Sectors Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona o Norbert Tomàs, director del CoNCA).

080 Barcelona Fashion ha col·laborat un cop més amb l’Acadèmia facilitant les relacions amb marques i dissenyadors. ARMAND BASI vestirà al presentador de l’acte Iván Morales i la jove dissenyadora JUSTICIA RUANO a la presentadora, Vicenta Ndongo, i MAJORAL cedirà les joies que lluirà Isona Passola.

 

El talent català premiat arreu del món

La Festa d’Estiu del Cinema Català distingeix les produccions catalanes premiades fora del país i avança les estrenes de la propera temporada. Des del juny de 2012 i fins el maig de 2013, 29 pel·lícules catalanes, entre les que es compten llargmetratges, documentals, pel·lícules per a televisió, i pel·lícules d’animació, han aconseguit un total de 102 premis fora de Catalunya i arreu del món.
Destaquen entre els llargmetratges Blancaneu - la qual ha arribat a acumular fins a 26 reconeixements – i El muerto y ser feliz, entre els documentals, Món petit i Els oblidats dels oblidats, ambdós, amb cinc premis i pel que fa al gènere d’animació, Les aventures de Tadeu Jones, que ja en porta acumulats quatre. I quant a les pel·lícules per a televisió, Carta a Eva i Desclassificats, cadascuna d’elles amb quatre distincions.

 

I Premi Pepon Coromina

Enguany també es donarà a conèixer el veredicte del Jurat del primer Premi Pepón Coromina, integrat pel director Jordi Cadena, que actua com a President, l’artista audiovisual Mariona Omedes que actua com a Secretària, les directores Isabel Coixet i Maria Ripoll i el productor Toni Carrizosa, amb la participació de Marta Molins, que actua com a Presidenta Honorífica. Aquest especial guardó, anunciat en el marc de la Festa d’Estiu de l’any passat, vol distingir les accions més destacables d’innovació, creativitat i risc que es produeixen en l’àmbit del cinema català, en memòria i homenatge al jove productor. El trofeu del Premi Pepón Coromina és un disc de plata de 2mm de gruix, ideat i dissenyat per l’artista Àngels Ribé, Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya 2012.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat