Notícies

'La Plaga', primera pel·lícula catalana que opta als premis europeus LUX

La pel·lícula La Plaga de Neus Ballús ha estat escollida una de les deu pel·lícules que opten al LUX Prize 2013, atorgat pel Parlament Europeu.


Mai abans cap pel·lícula catalana havia estat nominada a aquests prestigiosos premis (la basca Ander va estar nominada l’any 2009). Una important fita que s’afegeix a la llarga llista de festivals internacionals on s’ha projectat el film, com la Berlinale, el BAFICI o el D'A, entre d’altres.

La nominació de La Plaga a aquest premi europeu es va fer pública diumenge 30 de juny, en el marc del 48è Festival Internacional de Karlovy Vary (KVIFF) per part de Karel Och, director artístic del KVIFF, Jakub Duszynski, co-president d’Europa Distribution i Oldrich Vlasak, vicepresident del Parlament Europeu.

Des de l’any 2007, els premis LUX premien aquells films que reflecteixen les diferents realitats de la Unió Europea i donen suport a la distribució d’aquestes coproduccions dins de la Unió. El juliol s'anunciaran les tres pel·lícules finalistes, que es projectaran als 28 països de la UE. D’acord amb els vots dels membres del Parlament Europeu, la pel·lícula guanyadora s’anunciarà el proper desembre a Strasbourg. En anteriors edicions han seleccionat pel·lícules com A l’altre costat (Fatih Akin), 4 mesos, 3 setmanes i 2 dies (Cristian Mungiu), El silenci de Lorna (Jean-Pierre i Luc Dardenne), Io sono l’amore (Luca Guadagmino), Habemus Papam (Nanni Moretti), Le havre (Aki Kaurismäki), Pina (Wim Wenders) o Tabu (Miguel Gomes).

El llistat complet de pel·lícules nominades és el següent: La Plaga (Espanya), Circles (Sèrbia), Fortress (República Txeca), Miele (Itàlia), The broken circle breakdown (Bèlgica), Eat, sleep, die (Suècia), In Bloom (Geòrgia), Oh boy! (Alemanya), The great beauty (Itàlia) i The selfish giant (Regne Unit).

El llargmetratge La Plaga combina estratègies narratives del documental i de la ficció i està interpretada per actors no professionals. El film mostra la realitat d’un barri de la perifèria de Barcelona on convergeixen vàries històries: les vivències d’un pagès a punt d’arruïnar-se econòmicament i d’una dona filipina que acaba d’arribar a la ciutat es mesclen amb el dia a dia d’una dona gran que s’enfronta als seus últims dies, una prostituta que s’ha quedat sense clients, un jove moldau que es prepara per a un combat de lluita o l’arribada d’una plaga que arrasa les collites i dóna títol a la pel·lícula. El destí dels personatges de La Plaga s’apropa i allunya mentre l’estiu avança.

La Plaga és el primer llargmetratge de la realitzadora Neus Ballús, autora del premiat curtmetratge Inmersió i que compta amb una àmplia experiència com a realitzadora de documentals per a la productora El Kinògraf, responsable també d’aquest projecte. La pel·lícula va clausurar la darrera edició del D'A – Festival Internacional de Cinema D'Autor de Barcelona. Precisament Noucinemart, organitzadora del D'A, engega amb La Plaga la seva nova vessant com a distribuïdora cinematogràfica.


La Plaga s’estrenarà en cinemes de tota Espanya el proper setembre.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat