Notícies

Mor Bigas Luna als 67 anys

Aquest passat divendres el cineasta Bigas Luna va morir a la seva casa de Tarragona als 67 anys, després d’haver patit una llarga malaltia.

Director i guionista de prop de 20 pel·lícules, entre les quals es compten reconeguts títols com Bilbao, Jamón Jamón, La teta y la luna o Yo soy la Juani, el nom de Bigas Luna passarà a la història del cinema escrit amb lletres majúscules. 

Bigas Luna va ser nomenat Membre d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català a principis d’aquest any i a la IV Festa d’Estiu de l’ACC, va ser escollit per anunciar, al costat de Marta Molins, la creació del Premi Pepón Coromina.

Bigas Luna

El director i guionista Bigas Luna (Barcelona, 1946) es va introduir al món del cinema a mitjans de la dècada dels 70, rodant en petits formats. Fins llavors s’havia dedicat a l’interiorisme, al disseny industrial i a la pintura. Tatuaje, Bilbao i Caniche són les seves primeres pel·lícules. Després arriben Reborn, Lola i Anguish, realitzades a Los Angeles, i de nou a Espanya porta a la pantalla Las edades de Lulú, a partir de la novel·la d'Almudena Grandes. Posteriorment roda la trilogia ibèrica: Jamón, Jamón (1992), Lleó de Plata del Festival Internacional de Cinema de Venècia, Huevos de Oro (1993), Premi del Jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, i La teta i la lluna (1995), premi al millor guió al Festival de Venècia. Inicia llavors la seva etapa europea amb Bambola, rodada a Itàlia, i La Femme de Chambre du Titanic, a França, la pel·lícula més premiada de Bigas Luna i millor segons la crítica internacional. Posteriorment torna a Espanya per rodar Volavérunt, i el 2001 Son de Mar, basada en l’obra de Manuel Vicent. L'any 2002 va crear el projecte TBL, Talleres Bigas Luna, dedicat a la investigació digital i a la descoberta de nous talents. Debuta amb èxit al teatre amb Comedias Bárbaras, inspirada en l’obra de Valle-Inclán. El 2006 estrena Yo soy la Juani. El 2008 va inaugurar la mostra Ingestum pel Museu d’Art Contemporani de València i es va fer càrrec de la direcció del Cabaret més antic d’Espanya, “El Plata” (Saragossa). L'any 2010 realitza la sala 1 del Pavelló d’Espanya a l’Expo de Shanghai 2010 i estrena la seva última pel·lícula, Di.Di Hollywood, amb Elsa Pataky i Peter Coyote. Actualment preparava el rodatge en 3D de Segon Origen, basada en el best seller català El Mecanoscrit del Segon Origen.L'any 1998 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cinema concedit per la Generalitat de Catalunya.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat