Notícies

Dues candidatures opten a la Junta Directiva de l’ACC

“Acadèmics en acció” encapçalada per Jordi Rediu i “La promoció del talent” per Isona Passola, són les dues candidatures postulants per regir l’Acadèmia durant els propers quatre anys.

L’elecció de la nova Junta directiva tindrà lloc el 16 d’abril a la seu de la SGAE i la Fundació Autor a Catalunya en el marc de l’Assemblea General anual. Hi estan convocats tots els socis i les sòcies de l’ACC, 360 persones.

El passat 28 de març es va tancar el període d’inscripció de candidatures per a la nova Junta Directiva de l’Acadèmia del Cinema Català. La Junta Electoral constituïda per l’ocasió ha validat les dues formacions presentades amb els noms d’“Acadèmics en acció” i “La promoció del talent”, que aspiren a representar, dirigir i administrar l’Acadèmia durant els propers quatre anys.

El productor Jordi Rediu es presenta com a President de la candidatura “Acadèmics en acció”, formada per la directora de càsting Mercè Espelleta com a Vicepresidenta, el director Antoni Verdaguer com a Secretari i el director i guionista Ricard Reguant com a Tresorer. Els directors de cinema Joan Marimón, Anna Maria Bofarull i Ignasi Pere Ferré, els productors Carles Pastor i Miguel Puertas, i el director de fotografia Joan Babiloni es presenten com a vocals. El lema de la candidatura és “Treballarem per una acadèmia que pensi en tots els acadèmics”.

“La promoció del talent” està liderada per la productora Isona Passola com a Presidenta, amb l’actor Sergi López com a Vicepresident, la productora de televisió Elisa Plaza com a Secretària i la tècnica de post-producció Maria Rosa Fusté com a Tresorera. Els vocals d’aquesta candidatura són el director de fotografia Josep Maria Civit, les actrius Clara Segura i Aina Clotet, el director de càsting Pep Armengol, el productor Edmon Roch i el director i guionista Cesc Gay. Amb el lema “Per una Acadèmia al servei de la promoció del talent i de l’ofici dels professionals del cinema català” aquesta candidatura inclou tres membres de l’antiga Junta directiva, Plaza, Fusté i Armengol.
Els acadèmics hauran d’escollir el pròxim 16 d’abril a la seu de la SGAE i la Fundació Autor a Catalunya la nova Junta Directiva, en el marc de la reunió ordinària anual de l’Assemblea General convocada a les 18:00 hores. També està previst el vot per correu.


Objectius de les candidatures

Els objectius de la candidatura encapçalada per Jordi Rediu “Acadèmics en Acció”, amb el lema “Treballarem per una Acadèmia que pensi en tots els acadèmics” són “assolir formar una nova Junta de l’Acadèmia que constitueixi una renovació, aportant propostes innovadores”.

La candidatura “La promoció del talent” presidida per Isona Passola amb el lema “Per una Acadèmia al servei de la promoció del talent i de l'ofici dels professionals del cinema català”, té els següents objectius:

Totes les acadèmies de cinema del món han nascut i tenen una missió principal: Promoure el cinema que es fa al seu país. Aquesta ha estat la voluntat de la nostra Acadèmia fins ara que ha fet una feina i un recorregut en els seus primers cinc anys que considerem extraordinària i que ens agradaria d'alguna manera, continuar i potenciar. Defensar el cinema fet a Catalunya ha de ser la nostra principal obsessió. Per fer-ho es necessiten RECURSOS, perquè el cinema és un mitjà d'un enorme PRESTIGI SOCIAL i la seva PROMOCIÓ no pot mai quedar per sota dels estàndards de qualitat que el públic n'espera i que els estàndards internacionals exigeixen.

En aquests moments de crisi, això suposa una dificultat afegida. Les institucions que habitualment proveeixen les ajudes a entitats com la nostra estan exhaustes econòmicament i per tant s'ha de trobar el finançament al sector privat. En aquest sentit, creiem que podem ser útils als acadèmics per finançar els projectes des del mecenatge gràcies als contactes amb el món empresarial. Alguns dels quals ja ens han manifestat l'interès per col·laborar per fer de l'Acadèmia una entitat més forta.

MÉS FORTA per què? Per organitzar els Premis Gaudí amb les màximes garanties d'èxit i de difusió. Per fer altres convocatòries que donin projecció a les nostres produccions i també als nostres professionals, que mereixen ser valorats com a tals i que sovint queden diluïts en el si d'una pel·lícula. Per organitzar debats i conferències que ens ajudin a incrementar els nostres nivells de qualitat en cadascuna de les nostres branques perquè hem d'aspirar a l'EXCEL.LÈNCIA. Per ESTAR AL DIA dels canvis espectaculars que està vivint el nostre sector que ens han d'agafar informats i sobretot, ACTIUS. I més forta ,sobretot per fer viatjar les nostres bones pel·lícules i fer-les arribar més lluny. Exportar, en aquests moments, és una de les poques maneres que tenim de recuperar les inversions i d'ampliar horitzons, hem de tendir molt més a l'EXPORTACIÓ.

Ens agradaria fer i potenciar un CLUB SOCIAL amb bar i punt de trobada i intercanvi dels nostres professionals per superar les barreres de l'especialització tècnica. Crear un entorn relacional és bàsic. Només es fa bon cine amb el coneixement profund de les especialitats. Les ESPECIALITATS de l'altre perquè aquesta és l'única manera de tenir una idea artística global del projecte que es té entre mans. L'espai hauria de ser a l'estil del local dels Bafta a Londres, per exemple. Augmentar els socis de l'Acadèmia i la PARTICIPACIÓ és un objectiu fonamental. Som encara massa pocs socis en relació al nombre de professionals del sector.

En aquests moments d'incertesa política i econòmica, l'Acadèmia ha de ser una realitat que doni seguretat al sector en clau interna, però també en clau externa. És el moment de fer caure el fals mite, que tan mala imatge ha donat de nosaltres, que som una indústria massa subvencionada. Senzillament, perquè no és veritat. NO SOM MÉS SUBVENCIONATS QUE ALTRES INDÚSTRIES. Ho som menys que la indústria automobilística o l'alimentària.

Hem d'evidenciar les perspectives de FUTUR que està clar que el sector té, sobretot en aquests moments de crisi i de canvi. No hem de tenir por de denunciar totes aquelles mesures, com l'augment desmesurat i ineficient de l'IVA a la cultura, com la manca de lleis de mecenatge, així com també la manca de finançament de les indústries culturals, imprescindibles per superar la situació present i que no permeten que es col·loqui la cultura i dins de la cultura, la indústria del cinema, en la centralitat política que mereix. La cultura en el context europeu en que estem, forma part de la societat del benestar com a continuïtat de l'ensenyament en l'edat adulta de les persones. El cinema, apart de l 'entreteniment ben legítim que proporciona, és un mitjà de reflexió crític que contribueix, indiscutiblement, al desenvolupament de les societats evolucionades.

El futur del cinema apunta maneres, per les escoles i universitats de cinema, els instituts i les escoles de teatre, per la formació professional. Hem d'esperonar la sortida al món de la gent amb talent i que ho facin amb equips d'aquí i es barregin i tornin. S'ha de potenciar la gent que puja, el TALENT EMERGENT, creant espais d'intercanvi d'experiències, de RECICLATGE permanent perquè hi hagi oportunitats laborals per tothom, perquè es consumeix més cinema que mai però es veu per finestra diferents. La demanda, existeix, no en dubtem.

El cine FET A CATALUNYA tant si és rodat en català, en castellà com en anglès ha de recuperar, encara més, la seguretat en ell mateix i l'AUTO-ESTIMA. A més el cine EN CATALÀ és l'última manifestació de la nostra cultura que falta per NORMALITZAR. Treballarem per posar en valor la MARCA del cinema català.

El cinema és la nostra millor CARTA DE PRESENTACIÓ al món i des de l'Acadèmia i amb una convicció ferotge en el TREBALL D'EQUIP, us proposem una junta DIVERSA, REPRESENTATIVA I IL.LUSIONADA per gestionar l'ACADÈMIA dels propers anys i fer possible tots aquests objectius.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat