Activitats Acadèmia

Els Premis de Recerca Cinematogràfica ja tenen guanyadors

Enguany s’ha celebrat la primera edició

Enguany s’ha celebrat la primera edició dels Premis a la Recerca Cinematogràfica, organitzats per l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica (ACCEC), de la mà de l’Acadèmia del Cinema Català, amb la col·laboració del Sindicat de Periodistes i amb el suport del Departament de Cultura.

Per una banda, s’ha atorgat el Premi Honorífic a l’acadèmic i assagista Romà Gubern per la seva excepcional tasca en l’exercici de l’escriptura cinematogràfica, tal com ha determinat el jurat d’enguany format per la presidenta de l’Acadèmia, Judith Colell, el crític cinematogràfic Ignasi Franch i el professor d’Història i Teoria del Cine, Àngel Quintana. Considerat dels pioners en la introducció a Catalunya de vessants com la semiòtica de Barthes o Eco en l'àmbit dels estudis de cinema, Romà Gubern ha estat autor de desenes d'assajos com La caza de brujas en Hollywood o La imagen pornográfica y otras perversiones ópticas. Ha abordat la història del cinema i analitzat el llenguatge audiovisual des d'una rica amplitud de mirada i disciplines, com demostren La televisión, El lenguaje de los cómics o El discurso de los cómics (coescrit amb Luis Gasca). Entre la seva trajectòria destaca una Historia del cine, d'enorme difusió, impacte i importància des de la seva publicació original l'any 1969, i que ha contribuït a formar les successives generacions de persones estudioses i aficionades al setè art.

Per altra banda, s’ha entregat també el Premi d’assaig breu, que consisteix en una dotació econòmica individual de 1.500€ per a desenvolupar un text sobre el cinema català o produït a Catalunya. El projecte guardonat ha sigut La representación de los hijos e hijas de los migrantes en el cine catalán (1992-2022), de Jorge A. Trujillo. El jurat, format pels acadèmics Carlos R.Ríos i Sílvia Quer, juntament amb Ignasi Franch, Dardo Gómez, ha valorat que la recerca dialoga amb la realitat i els problemes de l’actualitat, des de la investigació dels fluxos de l'audiovisual català. Es dona suport a un autor encara jove, amb experiència en la crítica i el periodisme cinematogràfic, però novell en l'àmbit de la recerca d'extensió mitjana. L'assaig, que es publicarà en format digital, serà el punt de partida de l'Acció de recuperació del patrimoni cinematogràfic que des de 2016 l’Acadèmia del Cinema Català impulsa, i que enguany girarà al voltant d'aquesta temàtica.

Ambdós guardons tenen per finalitat impulsar i reconèixer la divulgació cinematogràfica, visibilitzar l’escriptura assagística i el pensament sobre el cinema en català i/o sobre el cinema realitzat o produït a Catalunya i contribuir al desenvolupament del patrimoni cultural.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat