Activitats Acadèmia

Les acadèmies catalana i espanyola estrenyen els seus vincles de col·laboració

El cineasta Carlos Saura, Goya d'Honor, i el periodista Jaume Figueras, Gaudí d'Honor, són els protagonistes d'enguany

L’Acadèmia del Cinema Català i l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España tornaran a agermanar-se al maig per a rendir un homenatge mutu als seus premiats honorífics: el cineasta Carlos Saura, Goya d'Honor 2023, i el periodista Jaume FiguerasGaudí d'Honor-Miquel Porter 2023. A aquest tradicional homenatge creuat se suma ara el conveni de col·laboració que han subscrit les dues institucions per a la realització conjunta d'un programa anual d'activitats a Barcelona, dirigides als socis i sòcies de les dues entitats, així com l'obertura d'alguns dels actes propis als membres de l'altra acadèmia. L'objectiu és ampliar els espais de debat, reflexió, divulgació i contacte entre els professionals del sector, elements clau per a la dinamització i la cohesió del gremi.

L’Acadèmia del Cinema Català, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i l'Academia de Cine, recordarà Carlos Saura a Barcelona. El cineasta, escriptor, fotògraf, dibuixant i director d'escena, que va morir el passat 10 de febrer, va rebre en la 37a edició dels Premis Goya l'homenatge de tota la professió, “per la seva extensa i personalíssima aportació creativa a la història del cinema espanyol des de finals dels anys 50 fins a l'actualitat”. El pròxim 5 de maig, a les 20.00, tindrà lloc una taula rodona que aprofundirà en les claus de la seva cinematografia, de la mà de Fernando Méndez-Leitepresident de l'Academia de Cine; Judith Colellpresidenta de l’Acadèmia del Cinema Català; Esteve Riambaudirector de la Filmoteca de Catalunya; l'actriu Eulàlia Ramonparella de Carlos Saura; i la productora Anna Saurafilla del mestre aragonès. La sessió es completarà amb la projecció de Pajarico.

Jaume Figueras, Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2023, participarà virtualment en l'homenatge que l'Academia de Cine li retrà en la seva seu madrilenya el 12 de maig, a les 19.00, amb una trobada en la qual participarà Fernando Méndez-Leite i inclourà la projecció de La piel quemadade Josep Maria Forn. Figueras ha rebut el Gaudí d'Honor per "la seva importància com a cronista de cinema, clau per a la generació de vocacions cinematogràfiques d'aquest país", així com "per la seva visió lliure i apassionada com a programador i artífex d'un circuit de cinemes, sense el qual l'Escola de Barcelona no hauria trobat el seu espai".

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat