Activitats Acadèmia

L’Acadèmia fa públiques les nominacions als XI Premis Gaudí


36 títols es disputen els Premis Gaudí en la seva onzena edició. La gala tindrà lloc el 27 de gener.

L’Acadèmia del Cinema Català ha anunciat les produccions i professionals nominats als XI Premis Gaudí en una lectura pública a La Pedrera presentada per David Verdaguer i Núria Prims (premiats l’any passat per Incerta Glòria i Tierra Firme), donant a conèixer els finalistes en les 22 categories dels premis del cinema català. 

Entre dos aguas, Viaje al cuarto de una madre i El fotógrafo de Mauthausen (9), Petra (8) i Les distàncies (7) són les pel·lícules que acumulen més nominacions.

A la categoria de Millor pel·lícula, es disputaran l’estatueta quatre produccions en llengua catalana, tres d'elles òperes primes. Formentera Lady, de Pau Durà, explica la peripècia d'un hippie sense arrels que s'ha de fer càrrec del seu nét. Jean-François i el sentit de la vida, la crònica d'un adolescent en construcció, és el primer llargmetratge de Sergi Portabella. Sara Gutiérrez Galve, per la seva banda, ha debutat en la direcció amb Yo la busco, història de transició de la joventut a la maduresa en una Barcelona noctàmbula i multicultural. També està nominada la segona pel·lícula d'Elena Trapé, Les distàncies, un desenganyat retrat generacional situat a Berlín i protagonitzat pels també nominats Alexandra Jiménez i Miki Esparbé. 

Estan nominades a Millor pel·lícula en llengua no catalana el debut de Celia Rico Clavellino, Viaje al cuarto de una madre, un intens retrat de dues dones, mare i filla, marcades per la decisió de la més jove d'abandonar el niu familiar. Amb Entre dos aguas, Concha de Oro al darrer Festival de San Sebastián, Isaki Lacuesta recupera dos dels protagonistes de la seva anterior La leyenda del tiempo per proposar un joc entre ficció i realitat en un dels entorns més deprimits de l'Estat espanyol. Amb El fotógrafo de Mauthausen, Mar Targarona fa un homenatge a la figura de Francesc Boix, pres dels nazis i testimoni de càrrec als Judicis de Nuremberg, gràcies a les fotografies que va ser capaç de treure del camp d'extermini de Mauthausen. Jaime Rosales, per la seva banda, proposa amb Petra un turbulent drama familiar que actualitza els codis de la tragèdia grega.

Lectura de nominacions - XI Premis Gaudí

🤩 Ha arribat el moment: fem públiques les nominacions en les 22 categories dels XI #PremisGaudí! 🔴 Seguim EN DIRECTE la lectura de nominats, presentada per David Verdaguer i Núria Prims, des de l'Auditori de La Pedrera-Casa Milà! 👉 premisgaudi.cat/nominats

Posted by Acadèmia del Cinema Català - Premis Gaudí on Tuesday, December 11, 2018


Mirades femenines

Pel que fa a les nominacions de professionals, destaca la presència femenina: quatre dels vuit llargmetratges nominats en les dues categories de Millor pel·lícula estan dirigits per dones. Dues d'elles, Elena Trapé i Celia Rico, optaran al Gaudí a la Millor direcció juntament amb Isaki Lacuesta i Jaime Rosales. Tots quatre formen part, també, de les candidatures al Millor guió: Rico en solitari; Trapé juntament amb Miguel Ibáñez Monroy i Josan Hatero; Lacuesta amb Isa Campo i Fran Araújo, i Rosales amb Michel Gaztambide i Clara Roquet.

La bona salut del cinema dirigit per dones es nota també en les categories de Millor documental, Millor pel·lícula per a televisió i Millor curtmetratge. En el primer cas, Alba Sotorra (amb Comandant Arian) i Diana Toucedo (amb Trinta lumes) competiran amb els darrers treballs de Carles Bosch (Petitet) i Gustavo Sánchez (I Hate New York). Pel que fa als telefilms, Sílvia Quer (amb De la ley a la ley) i Sílvia Munt (amb Vida privada) buscaran el Gaudí com també faran Joel Joan (amb El Nom) i Lluís Maria Güell (amb Vilafranca). I en el camp del curtmetratge, Bàrbara Farré signa La última virgen, un dels petits films finalistes, juntament amb Tomorrow, d'Andrew Tarbet, Primer estrall, de Ventura Durall, i Silencio por favor, de Carlos Villafaina.

També hi ha representació femenina en categories com Muntatge, Fotografia, Direcció Artística, Efectes Visuals o So. A Millor muntatge, Liana Artigal (per Les distàncies) i Ana Pfaff (per Con el viento) competiran amb Sergi Dies (per Entre dos aguas) i Bernat Vilaplana (per Jurassic World: El reino caído). A Fotografia, Hélène Louvart (per Petra) optarà al Gaudí, com també ho faran Diego Dussuel (per Entre dos aguas), Òscar Faura (per Jurassic World: El reino caído) i Edu Grau (per Quién te cantará). I a Direcció artística estan nominades Laia Ateca (per Quién te cantará), Rosa Ros (per El fotógrafo de Mauthausen) i Mireia Carles (per Viaje al cuarto de una madre) juntament amb Balter Gallart (per Superlópez). A Millor so Amanda Villavieja està nominada per partida doble: amb Alejandro Castillo per Entre dos aguas i amb Albert Manera per Viaje al cuarto de una madre, en una categoria on també busca premi Oriol Tarragó (per Jurassic World: El reino caído) i el propi Tarragó, juntament amb Sergio Bürmann i Marc Orts (per Superlópez).

Pel que fa als Efectes visuals, trobem a Laura Pedro, nominada amb Lluís Rivera i Ricard Barriga per Superlópez. Rivera és també candidat a premi per La sombra de la ley, amb Félix Bergés, i per Durante la tormenta, amb Alex Villagrasa. Completa la categoria el treball de Jordi San Agustín a El fotógrafo de Mauthausen.

Les interpretacions de l’any

Pel que fa al reconeixement a les interpretacions de l’any, les finalistes a millor protagonista femenina són Alexandra Jiménez, Lola Dueñas, Bárbara Lennie i Carme Elías

Guardonada l'any passat als Gaudí com a secundària per 100 metros, Alexandra Jiménez torna a ser finalista, aquesta vegada com a protagonista, pel seu paper a Les distàncies. Bárbara Lennie també té experiència recollint un Gaudí: ho va fer l'any 2014 com a secundària per El Niño. Aquest any opta al guardó per Petra. A Quién te cantará, Carme Elías és el contrapunt del joc de miralls que dibuixen Eva Llorach i Najwa Nimri en el darrer treball de Carlos Vermut. I a Viaje al cuarto de una madre, Lola Dueñas és Estrella, una dona tancada en un món que trontollarà quan la seva filla decideix marxar de casa.

Israel Gómez Romero, Alex Brendemühl, Mario Casas i Sergi López aspiren al Gaudí a millor protagonista masculí. Israel Gómez Romero era un nen quan Isaki Lacuesta el va dirigir a La leyenda del tiempo i, dotze anys més tard, el retrobem a Entre dos aguas, en un personatge que esborra la línia que separa ficció i realitat. Vuit anys després d'endur-se el Gaudí per Les dues vides d'Andrés Rabadán, i en la seva quarta nominació, Alex Brendemühl opta ara al premi per la seva feina a Petra, en el seu retrobament amb el director Jaime Rosales, 15 anys després de Las horas del día. Sergi López, també amb experiència com a nominat, torna a ser finalista, aquesta vegada amb La vida lliure, de Marc Recha. Finalment, a El fotógrafo de Mauthausen, Mario Casas es transforma en Francesc Boix, un testimoni clau en els Judicis de Nuremberg que van portar centenars de dirigents nazis als tribunals.

Pel que fa a les categories de Millor actriu i actor secundaris, aspiren al premi Anna Castillo, Marisa Paredes, Maria Ribera, Clara Segura, Oriol Pla, Miki Esparbé, Alain Hernández i Eduard Fernández. Nominada l'any passat per La llamada, Anna Castillo és la filla de Lola Dueñas a Viaje al cuarto de una madre. A Petra, Marisa Paredes és l'esposa del monstre, una dona que mira cap a una altra banda davant la tragèdia que amenaça la seva família. Maria Ribera opta al primer Gaudí de la seva carrera pel seu personatge a Les distàncies, i Clara Segura, per la seva banda, buscarà el seu tercer Gaudí per Después de la tormenta, el darrer thriller d'Oriol Paulo.

Alain Hernández a El fotógrafo de Mauthausen i Miki Esparbé, a Les distàncies repeteixen després de les seves nominacions, fa tres anys, per l’opera prima de Marc Crehuet, El Rei Borni. L'any passat, Oriol Pla va guanyar el Gaudí per Incerta Glòria, i ara torna a estar nominat per Petra, participant amb el seu personatge de la tragèdia familiar proposada per Jaime Rosales. Eduard Fernández, finalment, buscarà el cinquè Gaudí de la seva carrera per la seva feina a Todos lo saben, el drama familiar del director iranià Asghar Farhadi.

  

Podeu consultar el llistat complet de nominacions aquí.

  

El 3 de gener començarà la segona volta de votacions d’on sortiran els films guanyadors de cada categoria. La gala dels XI Premis Gaudí tindrà lloc al Palau de Congressos de Catalunya el diumenge 27 de gener de 2019, estarà dirigida per tercer any per Lluís Danés (escenògraf, realitzador i autor del documental Llach: La revolta permanent) i tindrà al Mag Lari com a presentador. Recollint el testimoni de David Verdaguer, l'artista barceloní, que celebra els 25 anys de màgia amb l'espectacle 25 il.lusions, serà el mestre de cerimònies de la que serà la gran festa del cinema català.


L’Acadèmia rep el suport de: GENERALITAT DE CATALUNYA – DEPARTAMENT DE CULTURA - ICEC / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA – INSTITUT DE CULTURA DE BARCELONA / FUNDACIÓ SGAE / FUNDACIÓ AISGE / LOTERIA DE CATALUNYA / EGEDA - FILMOTECH / GREMI D’EMPRESARIS DE CINEMES DE CATALUNYA

Mitjans de comunicació oficials: TELEVISIÓ DE CATALUNYA / CATALUNYA RÀDIO / LA VANGUARDIA / LA XARXA / AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM

Perruqueria oficial: MONTIBELLO

Maquillatge oficial: CAZCARRA IMAGE GROUP

Col·laboren a la lectura de nominats: FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA / SILVIA UCEDA – ASESORIA DE IMAGEN / MARTA PLA / GRAMONA / JEAN LEON / FRIT RAVICH / STOCK DE CARNS / PANÀTICS / OLIS BARGALLÓ / TORRONS VICENS / ARTYPLAN / CKS / DCT FASHION AGENCY / MISS ETERN / SARKANY / TWEEN

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat