Activitats Acadèmia

L'Acadèmia obre la convocatòria del 6è Premi Pepón Coromina 2018

 Premi pepon coromina 2017

El Premi Pepón Coromina vol distingir l’acció audiovisual més innovadora, creativa i arriscada que es produeixi en l’àmbit del cinema català.

L’Acadèmia del Cinema Català ha obert les inscripcions de la sisena edició del Premi Pepón Coromina. El certamen vol preservar la memòria del productor que va contribuir de forma determinant a l’aparició de noves formes de llenguatge cinematogràfic i a la consolidació professional d’un elevat nombre d’artistes i cineastes que necessitaven una primera oportunitat.

Poden participar a la 6ª edició del Premi Pepón Coromina les accions audiovisuals que s’hagin produït o estrenat el 2017, en un sentit ampli: les produccions de cinema de ficció o no-ficció estrenades, emeses o exhibides durant el 2017; les actuacions dels professionals en les produccions; les iniciatives destinades a la promoció i difusió de dites produccions, o a qualsevol altre aspecte de divulgació de la cultura cinematogràfica que es consideri especialment enriquidor en l’àmbit de Catalunya; així com els projectes i/o contribucions portats a la pràctica que el Jurat consideri que són dignes de ser destacats i susceptibles de ser reconeguts amb el Premi Pepón Coromina.

Les accions audiovisuals han de destacar pel seu caràcter innovador, arriscat o creatiu, que obri nous camins a futurs cineastes i/o contribueixi de forma significativa a l’expansió i coneixement del fet cinematogràfic a Catalunya i/o que hagi tingut una repercussió significativa dins de l’àmbit català.

Les accions audiovisuals premiables poden ser realitzades per persones o entitats catalanes o amb residència a Catalunya, o bé en col·laboració amb persones i/o entitats d’altres països.

El Jurat està format per 5 persones, entre les quals la seva Presidenta Honorífica, amb caràcter vitalici, la Sra. Marta Molins i 4 membres més que es donaran a conèixer abans de la concessió del Premi.

La Comissió que vetlla pel compliment de les Bases del Premi Pepón Coromina està formada pels acadèmics Bel·lo Torras, Marta Figueras, Roc Villas i Pep Armengol.

Tots aquells que vulguin participar al Premi Pepón Coromina 2018 poden adreçar-se a la pàgina web l’ACC on trobaran les Bases del Premi i la fitxa d’inscripció. Les inscripcions estaran obertes fins el 30 de maig de 2018 a les 23:59h

 

Pepón Coromina

Pepón Coromina i Farreny (Barcelona, 1946-1987) va promocionar internacionalment Bigas Luna i va ser el primer productor de Pedro Almodóvar. Carismàtic, promotor de solucions originals i positives, molt apreciat pels professionals del sector, va morir el dia de Nadal de 1987, víctima d’un càncer.

Va fer d’actor en un parell de pel·lícules, va produir una vintena de curtmetratges, una sèrie per a la televisió (De Moda, 1985) i els següents 19 llargmetratges en només 10 anys:

L’obscura història de la cosina Montse (Jordi Cadena, 1977)
Bilbao (Bigas Luna, 1978)
El asesino de Pedralbes (Gonzalo Herralde, 1978)
El diputado (Eloy de la Iglesia, 1978)
Caniche (Bigas Luna, 1979)
Navajeros (Eloy de la Iglesia, 1980)
Vértigo en Manhattan / Jet Lag (Gonzalo Herralde, 1980)
Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (Pedro Almodóvar, 1980)
Barcelona Sud (Jordi Cadena, 1981)
La cripta (Cayetano del Real, 1981)
Las siete Cucas (Felipe Cazals, 1981)
La revolta dels ocells (Lluís-Josep Comerón, 1981)
La plaça del Diamant (Francesc Betriu, 1981)
Percusión (Josecho San Mateo, 1982)
Círculo de pasiones / Le cercle des passions (Claude d’Anna, 1982)
Interior roig (Eugeni Anglada, 1982)
Un genio en apuros (Lluís-Josep Comerón, 1982)
Últimas tardes con Teresa (Gonzalo Herralde, 1983)
Angoixa (Bigas Luna, 1987)

Com a actor:
Salut i força al canut (Francesc Bellmunt, 1979)
Putapela (Jordi Bayona, 1980)

 

El Premi Pepón Coromina

1ª edició
A la primera edició del Premi Pepón Coromina, 2013, celebrada als Jardins del Palau Robert de Barcelona, el Jurat format pel director Jordi Cadena, l’artista audiovisual Mariona Omedes, les directores Isabel Coixet i Maria Ripoll i el productor Toni Carrizosa, amb la participació de l’actriu i guionista Marta Molins, Presidenta Honorífica, va concedir el premi al director Bigas Luna a títol pòstum. El trofeu -un disc de plata de 2mm de gruix, ideat i dissenyat per l’artista Àngels Ribé, Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya 2012- el van recollir els productors Carles Porta i Òscar Rodríguez amb el compromís de tirar endavant el darrer projecte cinematogràfic del cineasta.

2ª edició
El lliurament de la segona edició del Premi Pepón Coromina va tenir lloc en el transcurs de la Festa d'Estiu 2014 que es va celebrar a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. El Jurat, integrat en aquesta ocasió pel cineasta i editor audiovisual Gonzalo Herralde, la directora de l'Animac Carolina López, el productor i distribuïdor Paco Poch i la directora Sílvia Quer, sota la presidència honorífica de Marta Molins, avala així el naixement d'un nou talent en l'audiovisual català, el director Hammudi Al-Rahmoun Font, com revela Otel·lo, el seu primer llargmetratge.
El trofeu del Premi Pepón Coromina 2014 va ser obra de l'artista Tona Coromina, inspirat en un dels objectes fetitxes, inseparables de Pepón Coromina i imprescindibles en el món del cinema, les ulleres de sol.

3ª edició
El lliurament del III Premi Pepón Coromina es va celebrar dijous 2 de juliol de 2015 en el transcurs de la Festa d’Estiu del Cinema Català al Boo, Restaurant Beach Club, situat a l’Espigó de Bac de Roda. El jurat, integrat pel cineasta Hammudi Al-Rahmoun Font, el realitzador, crític i comissari d’art Andrés Hispano, l’actriu i directora Sílvia Munt i la directora Carla Subirana, sota la presidència honorífica de Marta Molins, va concedir el Premi Pepón Coromina 2015 a la pel·lícula El camí més llarg per tornar a casa de Sergi Pérez. El Jurat va valorar la brillant direcció de tots els elements que composen aquesta òpera prima produïda amb micromecenatge. Va recollir el guardó el director, Sergi Pérez, els productors Aritz Cirbián i Martín Samper, i l’actor protagonista Borja Espinosa.
Curro Claret, artista i dissenyador industrial, és l’autor del trofeu que consisteix en una peça rectangular de catifa vermella enrotllada, un cèrcol metàl·lic daurat que la recull i porta gravada la inscripció del premi i unes tisores.

4ª edició
El Jurat de la quarta edició, format per Sergi Belbel, Teresa Enrich, Ingrid Guardiola i Sergi Pérez, juntament amb la presidenta d’honor, Marta Molins, va decidir atorgar el Premi Pepón Coromina 2016 al director José Luis Guerin per la seva pel·lícula La Academia de las Musas.
El guardó, realitzat per l’artista Francesca Llopis es va lliurar a la 7ª Festa d’Estiu del Cinema Català. Van recollir el reconeixement els protagonistes de la pel·lícula, Rosa Delor, Mireia Iniesta i Raffaele Pinto de les mans de Marta Molins.

5ª edició
El Jurat de la cinquena edició, format per Leticia Dolera, Pau Freixas, Jaume Ripoll i Rosa Vergés juntament amb la presidenta d’honor, Marta Molins, va decidir atorgar el Premi Pepón Coromina 2018 a la directora i guionista Nely Reguera per la seva pel·lícula María (y los demàs). 

El guardó, lliurat a la 8ª Festa d’Estiu del Cinema Català, va ser realitzat pel fotògraf vigatà  Manel Esclusa a partir de la unificació de dues fotografies que, sota el títol El dubte de Mirallunes, representava l’espectador, una sala de cinema, el projector de llum i la lluna com a imatge i font permanent de preguntes.

 

Consulteu la convocatòria oficial aquí

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat