Actualitat

Cicle online de Pere Portabella a la Filmoteca

La Filmoteca de Catalunya impulsa una retrospectiva online de Pere Portabella, Gaudí d'Honor 2012

La Filmoteca de Catalunya ofereix des del passat 27 d’abril un cicle online dedicat al cineasta Pere Portabella, amb la col·laboració de Films 59, la productora de Portabella. Cada dilluns a les 20:00h, a través del canal de Youtube de la Filmoteca, es posarà a disposició del públic una pel·lícula rellevant de la filmografia del cineasta català, que es podrà visionar durant tota la setmana. El film que ha inaugurat aquesta iniciativa és Vampir-Cuadecuc (1970), un llargmetratge de caire experimental que explica la transició que va patir el cinema espanyol des del període dels "nous cinemes", permesos pel règim franquista, cap a les pràctiques clandestines o obertament contràries al règim. En aquest cas, Portabella parteix de la premisa de filmar el rodatge de la pel·lícula comercial El conde Drácula, de Jesús Franco, transgredint la narrativa estàndard de diverses maneres: opta per rodar en 16mm, en blanc i negre, i amb una banda sonora molt vanguardista a càrrec de Carles Santos. El film es pot veure fins dilluns vinent en aquest enllaç.

Pere Portabella va rebre el Gaudí d'Honor el 2012 en reconeixement de la seva trajectòria, a cavall entre l'art i la política, a contracorrent de les tendències dominants i l'ortodòxia narrativa. 

Aquesta iniciativa de la Filmoteca se suma a la proposta engegada a mitjans d'abril sota el títol de Dies curts, on també des del canal de Youtube de la Filmoteca s'han posat a disposició diversos curtmetratges amb la voluntat de fer més visible aquest format, que sovint troba obstacles en la distribució i l'exhibició. Una de les cineastes programades és l'acadèmica Carla Simón, i fins el proper 6 de maig es poden gaudir dels seus curtmetratges: Llacunes, Las pequeñas cosas, Lipstick, Home i Woman


Més informació: https://www.filmoteca.cat/web/ca

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat