Actualitat

La cineasta Josefina Molina, Goya d’Honor 2012, serà a Barcelona el proper 5 de juny. L’acte d’homenatge tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya i consistirà en la projecció de la seva pel·lícula Función de noche (1981) i en un col·loqui previ. Josefina Molina, Joel Joan (President de l’Acadèmia del Cinema Català), Patricia Ferreira (membre de la Junta Directiva de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España i de CIMA), Esteve Riambau (Director de la Filmoteca de Catalunya), Mercè Coll (col·laboradora habitual de Drac Màgic i de la Mostra Internacional de Films de Dones) i el director, guionista i amic Joaquím Oristrell participaran al col·loqui que precedirà la projecció de Función de noche. També hi assistiran Montserrat Bou directora de l’Àrea Audiovisual de l’Institut Català d’Empreses Culturals, i Núria Balada, directora de l’Institut Català de les Dones.

La visita és fruit de l’acord de col·laboració entre les acadèmies de cinema catalana i espanyola amb l’objectiu de promoure l’obra dels Premis d’Honor que anualment atorguen les dues entitats. Per la seva banda, l’Academia de las Artes y Ciencias Cinematográficas de España acollirà els dies 6 i 7 de juny un homenatge al director català Pere Portabella, Gaudí d’Honor 2012.

funcion

Función de noche (1981) Intèrprets: Lola Herrera, Daniel Dicenta, Natalia Dicenta, Luis Rodríguez. Espanya. VE. 90’ El film narra la crisi d’identitat que pateix l’actriu Lola Herrera mentre interpreta a l’escenari el personatge de Carmen Sotillo de la novel·la de Miguel Delibes Cinco horas con Mario. La identificació amb aquest paper farà que Lola confongui la seva vida amb la de Carmen Sotillo i arribi a qüestionar la seva educació sentimental.

Josefina Molina (Córdoba, 1936), la primera dona diplomada en Direcció a l’Escuela Oficial de Cinematografía, és un referent per a les cineastes de la indústria audiovisual espanyola. Es va obrir pas en el món del cinema i la televisió durant l’època franquista; va ser una de les principals realitzadores de La 2 de TVE durant els anys 60 amb espais com Hora Once o els mítics Estudio 1; va aconseguir el seu zenit cinematogràfic el 1981 amb Función de noche, una exploració del món de la parella a través de la relació personal entre dos actors, Lola Herrera i Daniel Dicenta, que s’interpretaven a ells mateixos en el film. Després de la llarga elaboració de la sèrie Teresa de Jesús (1984) amb Concha Velasco com a protagonista, va dirigir Esquilache (1989) i, uns anys més tard, La Lola se va a los puertos (1993).

Josefina Molina ha explicat històries en diferents formats i llenguatges, totes elles sobre una base literària. En teatre va dirigir amb gran èxit de crítica i de públic Cinco horas con Mario (1979), monòleg sobre el text de la novel·la homònima de Delibes interpretat per Lola Herrera que donaria lloc a Función de noche dos anys més tard, i Los últimos días de Emmanuel Kant d’Alfonso Sastre (1990). Actualment és Presidenta d’Honor de CIMA, l’associació de dones cineastes que ella mateixa va fundar juntament amb Patricia Ferreira, Chus Gutiérrez, Helena Taberna, Inés París, Isabel Coixet, Icíar Bollaín, Mireia Ros o Judith Colell, entre d’altres.


Amb la col·laboració de: Academia de las de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España; Filmoteca de Catalunya, Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura, Institut Català de les Empreses Culturals, Institut Català de les Dones); CIMA Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales; DRAC MÀGIC Cultura Audiovisual.

Agraïments: José Sámano (Sabre Producciones) i Marta Figueras (CIMA).

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat