Actualitat

Discurs de Joel Joan, President de l’Acadèmia del Cinema Català, pronunciat a la Gala dels IV Premis Gaudí, dilluns 6 de febrer de 2012, al teatre Artèria Paral·lel de Barcelona


El cinema català és avui més fort que mai. Després d’anys d’esforç i perseverança, de productores, professionals, administracions i televisions, podem afirmar que hem creat una marca pròpia i la creació de l’Acadèmia i els Premis Gaudí en són el símptoma més evident. És més, la meitat del cinema espanyol o es fa a Catalunya o té participació catalana. I els directors, actors i professionals de més prestigi d'arreu del món estan cada cop més presents en la nostra cinematografia.

L'èxit de "Pa Negre" no és, doncs, ni una casualitat ni un miracle. És la punta d'un iceberg que emergeix amb força. Amb milers de professionals amb molt d'ofici a les espatlles, i el més important, amb un exèrcit de joves que omplen les nostres escoles i facultats de cinema. Però no ens enganyem. Al cinema català encara li costa accedir a una bona distribució i a una bona exhibició. Per això, veiem amb esperança la nova llei del cinema català per reforçar circuïts i distribuïdors que estimin les nostres pel·lícules i se les prenguin seriosament.

També valorem positivament com es va fent realitat, com a alternativa definitivament consolidada, la distribució online. Els portals legals de descàrrega i visionat ja són una realitat. Les últimes setmanes, per exemple, les compres s'han triplicat.

El cinema recrea i reforça el nostre imaginari col·lectiu. És una peça clau per sentir-nos part d'una comunitat i projectar-nos a dins i fora de les nostres fronteres. És tenir veu pròpia en un món globalitzat. Però el cinema, també és indústria. És feina, són llocs de treball, és activitat econòmica, Cada euro invertit en el nostre cinema té un efecte multiplicador. El cinema català és un element clau en la reactivació econòmica i és generador de llocs de treball qualificats. Necessitem que es cregui en la nostra feina i en “el cinema” com a eina indispensable per a interpretar el nostre entorn. Necessitem que torni a fluir el crèdit i que produir una pel·lícula no esdevingui un malson interminable.

Confieu amb nosaltres, i nosaltres ens comprometem a donar-vos entreteniment, moments intensos d'emoció i d’orgull. Però també a generar riquesa i llocs de treball. Gràcies per la vostra atenció i llarga vida al CINEMA CATALÀ!

Joel Joan

President
Acadèmia del Cinema Català

Barcelona, 6 de febrer de 2012

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat