Actualitat

L’ACC ha fet públiques les nominacions dels V Premis Gaudí (2)

  • 30 produccions de les 89 pel·lícules inscrites competiran en les 22 categories dels premis
  • Blancanieves i El bosc són els títols que opten a més estatuetes 

Barcelona, 7 de gener de 2013.- Avui s’han donat a conèixer les nominacions dels V Premis Gaudí, en una lectura pública a l’Auditori de La Pedrera a càrrec dels actors Santi Millán i Leticia Dolera. 30 produccions de les 89 pel·lícules inscrites han estat finalment nominades en alguna de les 22 categories dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català.

El 14 de gener comença la segona volta de votacions i la cursa definitiva als guardons, que es lliuraran el 3 de febrer al Barcelona Teatre Musical (BTM) en una gran gala retransmesa per TV3 i presentada per Andreu Buenafuente. La foto de família dels nominats als V Premis Gaudí tindrà lloc el dimarts 22 de gener a les 12.30 hores al Palauet Albéniz de Barcelona, en un acte presidit per l’Excm. Sr. Xavier Trías, Alcalde de Barcelona.

Han participat a la cinquena edició dels Premis Gaudí 51 llargmetratges, entre pel·lícules en llengua catalana, no catalana i europees, 10 pel·lícules documentals, 3 pel·lícules d’animació, 15 pel·lícules per a televisió i 10 curtmetratges seleccionats per un Jurat qualificat.

Blancanieves, amb 12 nominacions, i El bosc, amb 11, són els títols que opten a més estatuetes, seguides d’Els nens salvatges, amb 8, Fènix 11·23, amb 7, Una pistola en cada mano, [REC]3 Génesis i Lo imposible, amb 6, i Les aventures de Tadeu Jones i The Pelayos, amb 4.

Opten al Premi Gaudí a la Millor Pel·lícula en Llengua Catalana Blancanieves, escrita i dirigida per Pablo Berger; El bosc, d’Óscar Aibar, escrita per Albert Sánchez Piñol; Els nens salvatges, de Patricia Ferreira, escrita per Patricia Ferreira i Virginia Yagüe, i Fènix 11·23 de Joel Joan i Sergi Lara, escrita per Albert Plans Soriano i Hèctor Hernández Vicens.

Juan Antonio Bayona, per Lo imposible, Pablo Berger per Blancanieves, Cesc Gay per Una pistola en cada mano i Joel Joan i Sergi Lara per Fènix 11·23 competeixen en la categoria de Millor Director. Els nominats a Millor Protagonista Masculí són Àlex Brendemühl per El bosc, Nil Cardoner i Àlex Casanovas per Fènix 11·23 i Àlex Monner per Els nens salvatges. En la categoria femenina, les nominacions a Millor Protagonista Femenina han estat per Marina Comas per Els nens salvatges, Ángela Molina i Maribel Verdú per Blancanieves i Maria Molins per El bosc. En el decurs de la gala de lliurament dels V Premis Gaudí, el proper 3 de febrer al BTM, Montserrat Carulla rebrà el Premi Gaudí d’Honor que li acaba d’atorgar l’Acadèmia del Cinema Català.

 santileticia

 

 Nominats als V Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català

 1. MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA CATALANA

BLANCANEU escrita i dirigida per Pablo Berger, i produïda per Arcadia Motion Pictures, Nix Films, Sisifo Films, The Kraken Films, Noodles Production i Arte France Cinéma, amb la participació de Televisió de Catalunya.

EL BOSC d’Óscar Aibar, escrita per Albert Sánchez Piñol i produïda per Fausto Producciones i Televisió de Catalunya.

ELS NENS SALVATGES de Patricia Ferreira, escrita per Patricia Ferreira i Virginia Yagüe, i produïda per Distinto Films, Televisió de Catalunya i Áralan Films.

FÈNIX 11·23 de Joel Joan i Sergi Lara, escrita per Albert Plans Soriano i Hèctor Hernández Vicens, i produïda per Arriska Films, Benecé Produccions i Televisió de Catalunya.

2. MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA

[REC]3 GÉNESIS de Paco Plaza, escrita per Luiso Berdejo i Paco Plaza, i produïda per Filmax, amb la participació d’ONO, Canal+, TVE, amb la col·laboració de TVC i amb el patrocini de Rosa Clará, Florentino i Botafumeiro.

RED LIGHTS escrita i dirigida per Rodrigo Cortés, i produïda per Nostromo Pictures, Antena 3 Films, Attitude Pinículas y Films AIE, VS Entertainment LLC i Televisió de Catalunya.

THE PELAYOS d’Eduard Cortés, escrita per Piti Español i Eduard Cortés, i produïda per Alea Docs & Films, Bausan Films, Afrodita Audiovisual, The Kraken Films i Televisió de Catalunya, amb la participació de TVE i Canal +.

UNA PISTOLA EN CADA MANO de Cesc Gay, escrita per Cesc Gay i Tomàs Aragay, i produïda per Imposible Film, amb la participació de Televisió de Catalunya.

3.MILLOR DIRECTOR

Juan Antonio Bayona per LO IMPOSIBLE

Pablo Berger per BLANCANEU

Cesc Gay per UNA PISTOLA EN CADA MANO

Joel Joan i Sergi Lara per FÈNIX 11·23

4. MILLOR GUIÓ

Tomàs Aragay i Cesc Gay per UNA PISTOLA EN CADA MANO

Pablo Berger per BLANCANEU

Patricia Ferreira i Virginia Yagüe per ELS NENS SALVATGES

Albert Sánchez Piñol per EL BOSC

5. MILLOR PROTAGONISTA FEMENINA

Marina Comas per ELS NENS SALVATGES

Ángela Molina per BLANCANEU

Maria Molins per EL BOSC

Maribel Verdú per BLANCANEU

6.MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍ

Àlex Brendemühl per EL BOSC

Nil Cardoner per FÈNIX 11·23

Àlex Casanovas per FÈNIX 11·23

Àlex Monner per ELS NENS SALVATGES

7.MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ

Josep Amorós per TENGO GANAS DE TI

Ander Sistiaga per EL BOSC

Eduard Vallès per THE PELAYOS

Anna Vilella per FÈNIX 11·23

8.MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL

AL FOSSAT de Ricardo Íscar, escrita per Ricardo Íscar amb la col·laboració de Sophie Köhler, i produïda per Bausan Films i Televisió de Catalunya.

HOLLYWOOD TALKIES escrita i dirigida per Òscar Pérez i Mia de Ribot, i produïda per Getsemaní Produccions, Eddie Saeta i Televisió de Catalunya.

JORDI DAUDER, LA REVOLUCIÓ PENDENT escrita i dirigida per Antoni Verdaguer, i produïda per Segarra Films i Televisió de Catalunya.

VOLAR escrita i dirigida per Carla Subirana, i produïda per Pandora Cinema i Zentropa Spain.

9.MILLOR CURTMETRATGE

CARTAS DESDE LA LOCURA escrit i dirigit per Xavi Puebla, i produït per Continuará... Producciones.

COUP DE GRÂCE de Clara van Gool, escrit per Jordi Cortés, Damián Muñoz i Clara van Gool, i produït per Alta Realitat i KeyFilm.

ELEFANTE escrit i dirigit per Pablo Larcuen, i produït per Escándalo Films.

LUISA NO ESTÁ EN CASA escrit i dirigit per Celia Rico, i produït per Amorós Produccions.

10.MILLOR PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ

ATRAPATS de Miguel Puertas, escrita per Jordi Díaz i Eric Carrión, i produïda per Yakima Films, Televisió de Catalunya i Granollers Audiovisual.

GERMANES de Carol López, escrita per Carol López i Àlex Mañas (basat en l’obra de teatre “Germanes” de Carol López), i produïda per Ovideo TV, Focus i Televisió de Catalunya.

MAR DE PLÀSTIC de Sílvia Munt, escrita per Lluis Arcarazo i Enric Gomà, produïda per Prodigius Cinema i Televisió de Catalunya.

TORNAREM de Felip Solé, escrita per Pau Garsaball i Marta Grau, i produïda per Brutal Media, Televisió de Catalunya i TVE.

11.MILLOR PEL·LÍCULA D'ANIMACIÓ

ELS CADELLS I EL CODI DE MARCO POLO de Sergio Manfio, escrita per Antonio Garrido, Francesco Manfio i Sergio Manfio, i produïda per Edebé Audiovisual i Gruppo Alcuni.

LES AVENTURES DE TADEU JONES d’Enrique Gato, escrita per Gorka Magallón, Neil Landau, Javier Barreira, Jordi Gasull i Ignacio del Moral, i produïda per Ikiru Films, El Toro Pictures, Lightbox Entertainment, Telecinco Cinema i Telefónica Producciones, amb la participació de Televisió de Catalunya.

PAPA, SÓC UNA ZOMBI de Joan Espinach i Ricardo Ramón, escrita per Daniel Torres i produïda per Digital Dreams Films, Abra Prod i Euskal Telebista, amb la participació de Televisió de Catalunya.

12.MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA

Alain Bainée per BLANCANEU

Gemma Fauria per [REC]3 GÉNESIS

Balter Gallart per THE PELAYOS

Irene Montcada per EL BOSC

13. MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA

Aina Clotet per ELS NENS SALVATGES

Candela Peña per UNA PISTOLA EN CADA MANO

Clara Segura per ELS NENS SALVATGES

Ana Wagener per FÈNIX 11·23

14.MILLOR ACTOR SECUNDARI

Eduard Fernández per UNA PISTOLA EN CADA MANO

Francesc Orella per ELS NENS SALVATGES

Pere Ponce per EL BOSC

Lluís Villanueva per FÈNIX 11·23

15.MILLOR MUNTATGE

Fernando Franco per BLANCANEU

David Gallart per [REC]3 GÉNESIS

Elena Ruiz i Bernat Vilaplana per LO IMPOSIBLE

Bernat Vilaplana per EL BOSC

16.MILLOR MÚSICA ORIGINAL

Alfonso de Vilallonga per BLANCANEU

Lluís Llach per JORDI DAUDER, LA REVOLUCIÓ PENDENT

Zacarías Martínez de la Riva i Álex Martínez per LES AVENTURES DE TADEU JONES

Marc Vaillo per ORSON WEST

17.MILLOR FOTOGRAFIA

Kiko de la Rica per BLANCANEU

Óscar Faura per LO IMPOSIBLE

Sergi Gallardo per ELS NENS SALVATGES

David Omedes per THE PELAYOS

18.MILLOR VESTUARI

Elena Ballester per ANY DE GRÀCIA

Paco Delgado per BLANCANEU

María Gil i Sonia Segura per EL BOSC

Anna Güell per UNA PISTOLA EN CADA MANO

19.MILLOR SO

Carlos Faruolo, Kiku Vidal i Jaime Fernández per LES AVENTURES DE TADEU JONES

Xavi Mas, Gabriel Gutiérrez i Marc Orts per [REC]3 GÉNESIS

Albert Manera, James Muñoz i José A. Manovel per RED LIGHTS

Oriol Tarragó i Marc Orts per LO IMPOSIBLE

20.MILLORS EFECTES ESPECIALS / DIGITALS

Reyes Abades i Ferran Piquer per BLANCANEU

David Ambit, Patricia Reyes, Àlex Villagrasa i Lluís Rivera per [REC]3 GÉNESIS

Cesc Biénzobas, Joan Amer, David Ambit i Lucia Salanueva per EL BOSC

José María Aragonés per LES AVENTURES DE TADEU JONES

21.MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA

David Ambit i Patricia Reyes per [REC]3 GÉNESIS

Fermín Galán i Sylvie Imbert per BLANCANEU

David Martí i Montse Ribé per LO IMPOSIBLE

Saturnino Merino i Alma Casal per EL BOSC

22.MILLOR PEL.LÍCULA EUROPEA

DANS LA MAISON (EN LA CASA) de François Ozon, escrita per François Ozon (Obra: Juan Mayorga) i produïda per Mandarin Cinéma.

LE HAVRE (EL HAVRE) escrita i dirigida per Aki Kaurismäki, i produïda per Pandora Filmproduktion, Pyramide Productions i Sputnik.

INTOUCHABLES (INTOCABLE) escrita i dirigida per Olivier Nakache i Eric Toledano, i produïda per Quad Productions, Gaumont, TF1 Films, Ten Films, Chaocorp production i Canal + / Cinecinema.

LO IMPOSIBLE de Juan Antonio Bayona, escrita per Sergio G. Sánchez, i produïda per Apaches Entertainment, Telecinco Cinema, Mediaset España i Canal+ España.

El recompte de vots que ha determinat les nominacions a la cinquena edició dels Premis Gaudí ha estat realitzat pel Notari de Barcelona Juan Antonio Andújar Hurtado,el 3 de gener de 2013.

Patrons de l’Acadèmia del Cinema Català:

GENERALITAT DE CATALUNYA – INSTITUT CATALÀ DE LES EMPRESES CULTURALS / AJUNTAMENT DE BARCELONA / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / DIPUTACIÓ DE LLEIDA-INSTITUT D'ESTUDIS ILERDENCS / EGEDA-FILMOTECH  SGAE / GREMI DE CINEMES DE CATALUNYA

 

Mitjans de comunicació oficials:

TELEVISIÓ DE CATALUNYA / CATALUNYA RÀDIO

 

Patrocinador oficial:

ESTRELLA DAMM

 

Col·laboradors:

COL·LEGI DE DIRECTORS PROFESSIONALS DE CATALUNYA / GUIONISTES ASSOCIATS (GAG) / DDT EFECTOS ESPECIALES / TRADULAB / DELUXE / APUNTOLAPOSPO / LA VANGUARDIA / ÀMISTER HOTEL / FRIT RAVICH / JEAN LEON / EMEDOSDESIGN / CAZCARRA-IMAGE GROUP / FUNDACIÓ CATALUNYA-LA PEDRERA / CINEMES GIRONA / ACADEMIA GALEGA DO AUDIOVISUAL / FILMOTECA DE CATALUNYA

 

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat