Actualitat

Homenatge a Ramon Martos

 

L’ Acadèmia del Cinema Català i la Filmoteca de Catalunya homenatgen Ramon Martos, d’Image Film en un acte conjunt

Amb motiu de la jubilació de Ramon Martos, director general del laboratori cinematogràfic Image Film, l’Acadèmia del Cinema Català i la Filmoteca de Catalunya retran un homenatge conjunt a aquest respectat professional en un acte al que han estat convocats tots els estaments professionals del sector cinematogràfic.

Tot i que poc conegut fora d’aquest àmbit, Ramon Martos ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la història del cine català dels últims anys, des que va començar la seva trajectòria el 1972 com a aprenent d’etalonador al laboratori Fotofilm Barcelona, actualment desaparegut.
Tres anys més tard, al 1975, es convertia en cap d’etalonatge i al 1977 en cap de laboratori. Al 1989 va ser pioner a l'Estat en la introducció de tecnologies videogràfiques a l’activitat del laboratori. L’any 1997, en qualitat de director general, va inaugurar juntament amb el Grup En Efecto el nou laboratori Image Film, que va omplir el buit deixat per la fallida de Fotofilm i Cinematiraje Riera, i que assegurava la supervivència d’un servei essencial per a la indústria de producció cinematogràfica a Catalunya, que altrament hauria quedat seriosament condicionada.
Després de ser pioner, el 1999, en la introducció de tecnologies digitals aplicades a la imatge, Image Film va passar a ser propietat de la multinacional Deluxe l’any 2002. El 2005 es van inaugurar una unitat de tiratge de còpies d’alta velocitat, que és de referència a tota Europa.
Més enllà de la seva significació estrictament industrial, Martos ha donat mostres repetides del seu compromís amb el cinema com art i com a factor de cohesió social, ha col·laborat activament amb la Filmoteca en nombroses activitats de preservació i restauració, poc o gens rendibles comercialment, i va donar el seu suport immediat a la creació de l’Acadèmia del Cinema Català, de la que és membre de ple dret des dels seus inicis.
L’acte d’homenatge, que tindrà lloc a la sala de projeccions de la Filmoteca el 16 d’abril a les 19:30, consistirà en la celebració d’una taula rodona presidida per Roc Villas, director de la Filmoteca, i integrada per Lluís Valentí, secretari de l’Acadèmia del Cinema Català, Tomàs Pladevall, director de fotografia, i Ramon Martos.
A continuació tindrà lloc la projecció de Verd Madur (Siega Verde, Rafael Gil, 1960), una de les restauracions més recents, i de resultats més brillants, que dirigida per Tomàs Pladevall ha estat portada a terme per Martos, al front d’Image Film.

Barcelona, 14 d’abril de 2009

Més informació:  http://www.gencat.cat/cultura/icic/filmoteca

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat