• L’Acadèmia del Cinema Català recupera la memòria del cinema quinqui, icona de les perifèries urbanes durant la Transició

    L’Acadèmia del Cinema Català recupera la memòria del cinema quinqui, icona de les perifèries urbanes durant la Transició

    Un itinerari virtual per les seves localitzacions emblemàtiques i un acte a L'Hospitalet de Llobregat reivindicaran el gènere el 28 de febrer Llegir més
  • Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    1.400 assistents han viscut la setzena edició dels Premis Gaudí al CCIB-Centre de Convencions Internacional de Barcelona Llegir més
  • Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    L’Acadèmia reconeix per primer cop amb aquest premi una cineasta pionera, clau en el relleu del cinema espanyol en els anys noranta Llegir més
  • 1
  • 2
  • 3

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò durant el mes de març de 2015.

Pel·lícules programades
Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

 

Itinerari cinematogràfic d'Otel·lo en quatre Universitats del Regne Unit

Del 2 al 6 de març de 2015

L'òpera prima de Hammudi Al-Rahmoun Font, Otel·lo, comença un itinerari cinematogràfic per diverses universitats angleses, de la mà del director, que també participa en un torn obert de paraules posterior.

La primera parada és a la Universitat de Durham, després passarà per la Universitat de Sheffield i la Queen Mary de Londres i finalitzarà a la Universitat de Cambridge. Els quatre centres formen part de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior coordinada per l'Institut Ramon Llull.

 

Bugarach viatja a Sofia i Praga

Del 2 a l'11 de març de 2015

La pel·lícula documental Bugarach escrita i dirigida per Ventura Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer, i produïda per Nanouk Films S.L., Filmtank, Televisió de Catalunya i TVE participa al One Word International Human Rights Documentary Film Festival de Praga.

Del 5 al 29 de març de 2015

Bugarach es projecta dins de la 19ª edició del Sofia International Film Festival.

 

Diverses produccions catalanes seleccionades a la 30a edició del Festival Internacional de Cinema de Guadalajara (Mèxic)

Del 6 al 15 de març de 2015

En la categoria de llargmetratge documental iberoamericà participa No todo es vigilia d'Hermes Paralluelo, produïda per El dedo en el ojo. Dins de la modalitat de curtmetratges iberoamericans, trobem 600$ d'Oriol Cardús i Mi primer beso d'Albert Manich produït per Escándalo Films.

El Ruiseñor y la noche. Chavela Vargas canta a Lorca de Rubén Rojo produït per Majoproduction, Monkey Head Films, i SHIH de Bruno Zaffora i Rafael Ortega, produït per Waking Films i Synaesthesia Multimedia, pel Premi Mezcal, competeixen pel Premi Mezcal.

En la secció Europa Nuevas Tendencias, concorre Los tontos y los estúpidos de Roberto Castón i produïda per Ilusión Óptica S.L. i Bitart New Media S.L.

També participen en el festival els documentals: Need a Dodge! Jo Strummer on the run de Nick Hall, ¡Cuchíbiri, cuchíbiri! La rumba de Peret de Carles Prats i Messi d'Álex de la Iglesia produït per Mediapro.

 

El cinema Roxie de San Francisco homenatja Bigas Luna amb la projecció de quatre pel·lícules

6, 7 i 8 de març de 2015

El mític cinema Roxie de San Francisco, Califòrnia, acull un homenatge al director català Bigas Luna, gairebé dos anys després de la seva defunció, organitzat per la seva filla, Betty Bigas. Programades pels dies 6, 7 i 8 de març, es projecten un total de quatre pel·lícules: Jamón Jamón (1992), Huevos de Oro (1993), La teta i la lluna (1994) i Angustia (1986), que es podran veure en versió original subtitulades a l'anglès.

 

Hermosa juventud al Miami International Film Festival

Del 6 al 15 de març de 2015

La pel·lícula dirigida per Jaime Rosales, escrita per Jaime Rosales i Enric Rufas, i produïda per Fresdeval Films S.L., Wanda Visión, amb la participació de Televisió de Catalunya, ha estat nominada a la secció Cinema 360º.

 

La Tate Modern dedica una retrospectiva al cineasta Albert Serra

De l'11 al 20 de març

Sota el nom Albert Serra: Divine Visionaries and Holy Fools la Tate Modern de Londres presenta la primera retrospectiva al Regne Unit del banyolí Albert Serra. A més de projectar la seva filmografia completa, la cicle compta amb un avenç del seu últim projecte La Singularitat, una instal·lació audiovisual comissionada per Chus Martínez, que formarà part del Pavelló Català a la pròxima Biennale de Venècia.

 

El cadáver de Anna Fritz participa al South by Southwest-SXSW (Austin, Texas)

Del 13 al 21 de març de 2015

El llargmetratge El cadáver de Anna Fritz dirigit per Hector Hernández i produït per Benecé Produccions, A Contraluz Films,Corte y Confección de Películas, Playtime Movies i Silendum Films, fa la seva première internacional dins de la secció Midnighters.

Algunes pel·lícules d'Albert Serra al Filmforum Festival d'Udine i Gorizia (Itàlia)

Del 18 al 24 de març de 2015

Els noms de Crist (2011), Història de la meva mort (2014) i el curtmetratge Cubalibre (2014) d'Albert Serra formen part de la programació de l'edició d'enguany del FilmForum, festival internacional dedicat a la cultura cinematogràfica i a l'art visual contemporani que té lloc a les ciutats italianes de Udine i Gorizia.

Produccions catalanes a la Bretanya

Del 20 al 31 de març

La programació de la 25ª edició del Festival de Cine Espanyol de Nantes compta amb diversos títols catalans.

En la competició Jules Verne trobem Los tontos y los estúpidos escrita i dirigida per Roberto Castón, i produïda per Ilusión Óptica S.L. i Bitart New Media S.L.

En la secció òpera prima competeixen 10.000 KM dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per ell juntament amb Clara Roquet i produïda per Lastor Media, S.L. i La Panda, i Sobre la marxa escrita i dirigida per Jordi Morató, i produïda per La Termita Films i Universitat Pompeu Fabra.

Dins la secció de documental trobem Ciutat morta dirigida per Xavier Artigas i Xapo Ortega, escrita per Xavier Artigas, Jesús Rodríguez i Mariana Huidobro i produïda per Metromuster.

Fora de competició, es projecta Hermosa juventud, de Jaime Rosales, escrita Jaime Rosales i Enric Rufas, i produïda per Freseval Films, Les Productions Balthazar i Wanda Vision, En la Ciudad de Sylvia, escrita i dirigida per José Luis Guerín, i produïda per Eddie Saeta i Château-Rouge Production.

D'altra banda, Eva, dirigida per Kike Maíllo, escrita per Sergi Belbel, Cristina Clemente, Martí Roca i Aintza Serra, i produïda per Escándalo Films, forma part de la programació especial per a les escoles.

Gabor viatja a Atlanta

Del 20 al 29 de març de 2015

El documental Gabor, dirigit per Sebastián Alfie, escrit per Sebastián Alfie, Pedro Loeb i Albert Solé, i produït per Minimal Films i Miralab, es projecta a la secció Latin American Spotlight de l'Atlanta Film Festival 2015.

 

Torna el Cicle de Cinema Català de la Universitat de Massachusetts amb set pel·lícules de directores catalanes

Març-Abril de 2015

La Universitat de Massachusetts organitza la setena edició del Cicle de Cinema Català, que arriba a la seva consolidació amb la projecció d'una pel·lícula cada dimarts entre el 3 de març i el 22 d'abril. Enguany, la programació està dedicada a produccions dirigides per realitzadores catalanes, des de les més internacionals i mainstream a les més independents. Un total de set pel·lícules conformen el cartell de New. Catalan. Women. Cinema, que es podran veure en versió original subtitulades en anglès.

El cicle, que contribueix enormement a la difusió del cinema en l'àmbit acadèmic i els estudis universitaris a l'UMass, compta amb el suport de l'Institut Ramon Llull.

Dimarts, 3 de març | 18.30h | Blog (2010) d'Elena Trapé
Dimarts, 10 de març | 18.30h | Another Me (2014) d'Isabel Coixet
Dimarts, 24 de març | 18.30h | Sévigné (2004) de Marta Colletbó-Coll
Dimarts, 31 de març | 18.30h | La plaga (2013) de Neus Ballús (presència de la directora per Sant Jordi)
Dimarts, 7 d'abril | 18.30h | Nedar (2008) de Carla Subirana
Dimarts, 14 d'abril | 18.30h | Tots volem el millor per a ella (2013) de Mar Coll
Dimarts, 21 d'abril | 18.30h | Barcelona, abans que el temps ho esborri (2011) de Mireia Ros

 

Godka Circa es projecta a Andorra, Nova York i Sevastopol (Ucraïna)

Març de 2015

El curtmetratge escrit i dirigit per Àlex Lora i Antonio Tibaldi, i produït per Inicia Films participa a la categoria de Documentals al 3er Festival Audiovisual de Joves Creadors dels Pirineus a Andorra. 

Godka Circa també ha estat nominat a les categories de Millor Documental i Millor director al Queens World Film Festival de Nova York, i ha estat seleccionat per competir al Sebastopol Documentary Film Festival. 

PREMIS I NOMINACIONS

8 de març de 2015: Rastres de sàndal dirigida per Maria Ripoll, escrita per Anna Soler-Pont, i produïda per Pontas Films, guanya el Premi del Públic del Festival Cinquest de San Jose de Califòrnia.

11 de març de 2015: Gabor dirigida per Sebastián Alfie, escrita per Sebastián Alfie, Pedro Loeb i Albert Solé, i produïda per Minimal Films i Miralab, nominada als Premis Cóndor d'Argentina.

24 de març de 2015: El director de cinema Jaime Rosales és guardonat amb un dels 10 Premi Nacional de Cultura 2015.

29 de març de 2015: 10.000 KM, dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-MarcetClara Roquet i produïda per Lastor Media, S.L. i La Panda, rep el Premi Especial del Jurat al Jameson Dublin International Film Festival 2015.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat