• l'Acadèmia del Cinema Català obre les inscripcions del XI Premi Pepón Coromina

    l'Acadèmia del Cinema Català obre les inscripcions del XI Premi Pepón Coromina

    Inscripcions obertes fins el 6 de maig a les 15:00h! Llegir més
  • Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    1.400 assistents han viscut la setzena edició dels Premis Gaudí al CCIB-Centre de Convencions Internacional de Barcelona Llegir més
  • Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    L’Acadèmia reconeix per primer cop amb aquest premi una cineasta pionera, clau en el relleu del cinema espanyol en els anys noranta Llegir més
  • 1
  • 2
  • 3

Breu repàs de la situació actual de les mesures adoptades per l’European Film Academy en relació al director ucraïnès empresonat a Rússia.

Tal i com ja vam dir en publicacions anteriors, Oleg Sentsov segueix retingut en una presó russa. El director, que va ser detingut al seu domicili a Simferopol el 10 de maig de 2014, ja acumula quasi nou mesos a l’espera d’un judici que espera celebrar-se l’abril de 2015. Segons informa la seva germana, Sentsov podria ser sentenciat a 17 anys de presó.

L’European Film Academy ha efectuat nombroses mesures per ajudar al director en aquesta difícil situació. En fem un resum breu.

S’han enviat cinc notes de premsa:

  • 10 de maig: L’EFA Board demana l’alliberament del director ucraïnès Oleg Sentsov.
  • 10 de juny: L’EFA Board inicia els preparatius d’una carta per les autoritats russes.
  • 11 de juliol: L’EFA llança un fons per l’empresonat director ucraïnès Oleg Sentsov.
  • 9 de setembre: L’EFA demana suport a Europa pel director ucraïnès empresonat.
  • 14 d’octubre: Més de 300 professionals del cinema signen l’apelació per a l’alliberament de Oleg Sentsov.

 

L’edició del juny del 2014 de l’EFA eNEWS incloïa una entrevista amb el vici-president Mike Downey on resumia el cas i demanava fons. Les edicions de l’Agost i Setembre també van incloure un recordatori sobre la problemàtica. A l’edició de l’octubre va aparèixer la crida per a la signatura de la carta per a les autoritats russes.

La mencionada classe va ser signada per personalitats com Agustín Almodóvar, Pedro Almodóvar, Roberto Benigni, Stephen Daldry , Mike Downey, Agnieszka Holland, Aki Kaurismäki, Mike Leigh, Ken Loach, Wojciech Marczewski, Rebecca O’Brien, Daniel Olbrychski, Antonio Saura, Volker Schlöndorff, Jerzy Stuhr, Béla Tarr, Bertrand Tavernier, Andrzej Wajda, Wim Wenders i Krzysztof Zanussi.  

La carta ha estat resposta al·legant que el director ucraïnès ha comès crims de terrorisme, pels quals s’estan reunint proves sobre la seva presumpta participació en actes criminals. El Departament de Cultura del govern rus manté una postura de no interferència.

Altres mesures que s’han pres són la redacció d’una apel·lació que s’ha distribuït per totes les acadèmies de cinema europees i que a la qual li han donat suport més de 277 persones com: Barbara Albert, Niels Arden Oplev, Jacques Audiard, Juan Antonio Bayona, Marco Bellocchio, Catherine Breillat, Agata Buzek, Laurent Cantet, Costa Gavras, Jean-Pierre Dardenne, Maria de Medeiros, Pascale Ferran, Marcel Gisler, Arto Halonen, Veit Heiduschka, Jerzy Hoffman, Agnieszka Holland, Agnès Jaoui, Mika Kaurismäki, Cédric Klapisch, Andrei Kurkov, Sébastien Lifshitz, Sergei Loznitsa, Angelina Maccarone, David Mackenzie, Manuel Martín Cuenca, Ulrich Matthes, Ursula Meier, Labina Mitevska, Dominik Moll, Thaddeus O'Sullivan, Paweł Pawlikowski, Mikael Persbrandt, Nicolas Philibert, Ventura Pons, Céline Sciamma, Stellan Skarsgård, Maciej Stuhr, Anatole Taubman, Bertrand Tavernier, Johanna ter Steege, Liv Ullmann, Jaco van Dormael, Eskil Vogt

Finalment, també s’ha procedit a l’obertura d’un fons al qual es poden fer aportacions- els acadèmics europeus ja han col·laborat aconseguint un total de 10.000€-.

En resposta a la situació d’Oleg, nombrosos mitjans com German TV i Welle TV, han conduit entrevistes sobre les raons per al seu alliberament i explicacions en profunditat del cas. El Berlin Cinema Brotfabrik va presentar una projecció en solidaritat amb les presentacions i debat posterior del productor Alexander Ris, el director de l’EFA, Marion Döring, i el President de l’EFA, Wim Wenders als que també s’hi va afegir el director també ucraïnès, Sergey Loznitsa.

Alguns festivals com el de Venècia, Varsòvia, Motovun, San Sebastian, i l’última Gala dels Premis de Cinema Europeus celebrada a Riga, han celebrat el fenomen de la “cadira buida” com una mostra de rebuig a la situació i alhora de solidaritat amb el director. L’Acadèmia del Cinema Català se suma a aquesta empresa, deixant una cadira buida a la Gala dels VII Premis Gaudí de diumenge 1 de febrer.

Per a més informació podeu consultar les notícies anteriors publicades per l’Acadèmia:

La Junta de la European Film Academy demana l'alliberació immediata del director ucranïès Oleg Sentsov

La EFA promou una recollida de fons per al director ucraïnès encarcerat Oleg Sentsov

L'European Film Academy demana signatures per a l'alliberament del director ucraïnès Oleg Sentsov

Noves mostres de suport al cineasta ucraïnès Oleg Senstov

També podeu trobar més informació a ala pàgina de l’EFA fent ‘clic’ a aquest enllaç.       

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat