• l'Acadèmia del Cinema Català obre les inscripcions del XI Premi Pepón Coromina

    l'Acadèmia del Cinema Català obre les inscripcions del XI Premi Pepón Coromina

    Inscripcions obertes fins el 6 de maig a les 15:00h! Llegir més
  • Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    1.400 assistents han viscut la setzena edició dels Premis Gaudí al CCIB-Centre de Convencions Internacional de Barcelona Llegir més
  • Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    L’Acadèmia reconeix per primer cop amb aquest premi una cineasta pionera, clau en el relleu del cinema espanyol en els anys noranta Llegir més
  • 1
  • 2
  • 3

El Festival Internacional de San Sebastián Donostia Zinemaldia, que aquest any es celebrarà entre el 19 i el 27 de setembre, ha presentat la seva programació i els primers títols que formaran part de la 62 edició del Festival.

Pel que fa a la presència catalana al certamen, d'una banda, Murieron por encima de sus posibilidades, darrera pel·lícula del gironí Isaki Lacuesta produïda per les catalanes Versus Entertainment, Alicorn Films i La Termina Films en coproducció amb l'espanyola Sentido Films, s'estrenarà en el marc del prestigiós festival en la Secció Oficial fora de concurs. La nova pel·lícula de Lacuesta explica en to de comèdia la història de cinc ciutadans normals i corrents d'un país molt semblant al nostre, que, destrossats per la crisi, acaben cometent assassinats salvatges i són internats en un psiquiàtric. A partir de trobar-se tots cinc internats, començaran a traçar un pla per a venjar-se i salvar l'economia mundial. Entre els actors que formen el repartiment del film, trobem els catalans Sergi López, vicepresident de l'Acadèmia, Eduard Fernàndez, Ariadna Gil o Josep Maria Pou. També a la Secció Oficial fora de concurs participa Lasa i Zabala, el nou treball de Pablo Malo, d'Abra Producciones i ETB en coproducció amb la catalana Parsimonia, S.L.

D'altra banda, el barceloní Hermes Paralluelo dirigeix No todo es vigilia, un documental sobre l'amor en la vellesa, i la por a la mort i la dependència co-produït per la catalana El Dedo en el Ojo S.L. amb la colombiana Janus Films i TVE, que competirà a la secció Nuevos Directores on també participa Los tontos y los estúpidos, segon film de Roberto Castón. Los tontos y los estúpidos és una coproducció de la catalana Ilusión Óptica amb Bitart; un drama en què quatre personatges creuen els seus camins mentre intenten trobar una sortida a una vida que no els satisfà.

A més, a la secció Perlas hi participarà la co-producció catalana Still The Water dirigida per la japonesa Naomi Kawase, produïda per Eddie Saeta juntament amb la japonesa Kumie. Aquesta pel·lícula, que explora el despertar a la vida de dos adolescents en un Japó subtropical, es va estrenar, amb bona recepció per part de la crítica, a la passada edició del Festival de Cannes.

A la secció Zabaltegi hi participa un altre film amb segell català: el documental Basilio Martín Patino. La décima carta, en què la directora i guionista barcelonina Virginia García del Pino crea, a través d'una mirada personal, un retrat del reconegut cineasta.

Finalment, a la secció no competitiva Made in Spain trobem una bona selecció de cintes catalanes: 10.000 KM de Carlos Marques-Marcet produïda per Lastor Media i La Panda, Hermosa juventud de Jaime Rosales, produïda per Fresdeval Films, Les Productions Balthazar i Wanda Vision, Stella Cadente de Lluís Miñarro, produïda per Eddie Saeta, i els documentals Sobre la marxa de Jordi Morató, produït per La Termita Films i la Universitat Pompeu Fabra, i Ciutat Morta de Xavier Artigas i Xapo Ortega, produït per Metromuster.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat