Notícies

Jaime Rosales Premi Nacional de Cultura 2015

El CoNCA atorga la distinció més rellevant en l'àmbit cultural català a personalitats i entitats de tot el territori català.

Els Premis Nacionals de Cultura 2015 que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ja té guardonats. Deu figures –entre artistes, acadèmics i entitats culturals catalanes– han rebut la distinció més rellevant de l'àmbit cultural a Catalunya per l'excel·lència de la seva obra, la continuïtat de la seva tasca fins l'actualitat i la mirada pròpia i innovadora que cadascun d'ells ha aportat en el seu àmbit d'activitat.

Els Premis Nacionals de Cultura reconeixen personalitats, entitats o institucions catalanes que han contribuït i contribueixen a la cultura del país, ja sigui per l'obra intel·lectual, estètica o d'identificació compartida que desenvolupen. Els guardons s'entregaran durant la Cerimònia de lliurament de premis que se celebrarà el proper 17 de juny.

Els guardonats dels Premis 2015
Els Premis Nacionals de Cultura 2015 són Josep Maria Cadena, Guillermina Coll, Núria Espert, Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Fundació Privada Espai Guinovart, Francesc Parcerisas, Xavier Pla, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Amèlia Riera i Jaime Rosales.

Seguint la dinàmica dels darrers dos anys, el CoNCA ha escollit els guardonats sota la categoria única de Premis Nacionals de Cultura. El CoNCA, amb la seva elecció, vol posar de relleu 10 referents que contribueixen a enriquir i enaltir el projecte cultural català, 10 exemples a seguir que gaudeixen del reconeixement tant del sector professional com de la ciutadania.

Els premiats són figures amb repercussió internacional o pertanyents a l'àmbit local, però amb una gran transcendència en la memòria col·lectiva catalana. A través dels Premis Nacionals de Cultura, el CoNCA també vol distingir la dimensió social, pedagògica, de cohesió, d'identificació compartida i de creació de comunitat de la cultura, i vol integrar la cultura en el consum quotidià de la societat.

El jurat encarregat d'escollir els guanyadors de 2015 està format per Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots membres del Plenari del CoNCA, l'òrgan de màxima decisió d'aquesta institució.

Jaime Rosales (Barcelona, 1970)

Per ser un director de cinema que ha excel·lit en saber transmetre mitjançant la narració audiovisual la complexitat de la vida d'avui, amb tacte i sensibilitat. Els seus films parlen de la incomunicació, de la irrupció de la violència en la vida quotidiana i de les problemàtiques que assetgen els valors humans de la nostra societat. El llargmetratge Las horas del día (2003) va ser Premi de la Crítica a la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes i La soledad (2007) va rebre el Goya al millor director i millor pel·lícula. En els últims anys ha presentat els films Sueño y silencio (2012) i Hermosa juventud (2014), aquest darrer finalista als Gaudí 2015 com a millor pel·lícula.

Rosales ha fet prova d'una gran sensibilitat, així com d'una gran ambició tècnica i intel·lectual en un dels àmbits actualment més populars i elaborats del món cultural.

Fotografia: Marino Scandurra

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat