Notícies

Monogràfic dels VII Premis Gaudí

El suplement dóna informació detallada sobre les nominacions als Premis Gaudí amb col·laboracions com les del dramaturg i guionista Sergi Belbel, la crítica Covadonga G. Lahera i els guionistes Marçal Cebrian i Eduard Sola, a més d’un manifest per a l’alliberació del director de cinema ucraïnès Oleg Sentsov.

El diari La Vanguardia encartarà a l’edició de diumenge 25 de gener, catalana i castellana, 300.000 exemplars, un suplement especial de 28 pàgines dedicat als nominats als VII Premis Gaudí: el Monogràfic Especial dels VII Premis Gaudí. La publicació, que també es reparteix en una cinquantena de cinemes de tot Catalunya des de divendres 23, serà també el programa de mà que es lliurarà als convidats a la gala el proper diumenge 1 de febrer al Sant Jordi Club.

La portada és un fotomuntatge a partir de la foto de David Ruano i Pablo Amate del mestre de cerimònies d’aquesta edició, un Àngel Llàcer que repeteix presentació, recolzat a l’estatueta del Gaudí. Isona Passola, Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, escriu una carta al públic destacant la perseverança i fortalesa de la producció catalana davant les dificultats internes i externes i convocant a tothom a anar al cinema per a exigir al cinema català les seves virtuts; “qualitat, entreteniment, reflexió i emoció”. També emfatitza el paper de l’Acadèmia com a instrument de difusió d’aquestes obres, ja siguin pertanyents a “allò que en diem autoria” com si recerquen “objectius comercials”. El gruix de la publicació està dedicat als nominats a les 22 categories dels premis i a les produccions que opten a emportar-se alguna estatueta l’1 de febrer.

El dramaturg i guionista Sergi Belbel glossa Ventura Pons, el prolífic guionista, director i productor de cinema que rep enguany el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter. Belbel posa de relleu la incorruptible confiança de Ventura Pons en el talent català, present sempre a les seves obres: “Ell ha posat en imatges a la pantalla el talent del nostre país i l’ha deixat fixat en el temps. Ha estat dels pocs que ha cregut cegament en la veu dels nostres narradors i dramaturgs, però també en la dels nostres més insignes intèrprets: actors i actrius coneguts i reconeguts a casa nostra però no tant o gairebé gens fora de les nostres fronteres”, comenta Belbel sobre el realitzador barceloní.

El monogràfic compta, també, amb els textos de la crítica de cinema Covadonga G. Lahera, en representació de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics, que cita l’article que l’any passat escrivia José Enrique Monterde per a reiterar la interessant dualitat que, una edició més, ofereix la cinematografia catalana: “Els dos grans flancs que tradicionalment han pogut distingir-se en les collites anuals de cinema català es reconeixen de nou en la producció de 2014 i, concretament, entre les candidates als VII Premis Gaudí”, observa Covadonga tot fent un repàs d’alguns dels films més destacats d’enguany. També els Guionistes Associats de Catalunya (GAC), de la mà d’Eduard Sola i Marçal Cebrian, parlen de cinema observant la relació entre Antoni Gaudí i l’ofici del guionista, en tant que arquitectes dels fonaments d’una pel·lícula.

Aquest any, el monogràfic també recull dues reivindicacions estretament lligades al cinema, com ho són la polèmica apujada d’IVA al 21% que el govern central va aprovar ara fa dos anys i que converteix a l’Estat espanyol en el país de la Comunitat Europea amb l’IVA més elevat, i l’encarcerament del director de cinema ucraïnès Oleg Sentsov, pres polític que quasi un any després de ser detingut per les forces russes segueix a l’espera de ser jutjat.

Com en anteriors edicions, al suplement també s’anuncia la travessa organitzada entre La Vanguardia i el Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, on es sortejaran 5 abonaments dobles per anar al cinema durant el 2015 als cinemes adscrits al Gremi, entre els encertants en cinc categories.

Els patrocinadors i col·laboradors dels VII Premis Gaudí apareixen amb un anunci al suplement de La Vanguardia: ESTRELLA DAMM, TV3, LA VANGUARDIA, L’ORÉAL PROFESSIONNEL, CAZCARRA IMAGE GROUP, FUNDACIÓ BANC SABADELL, ÀMISTER ART HOTEL, FUNDACIÓ SGAE, FUNDACIÓN AISGE, AJUNTAMENT DE BARCELONA, DIPUTACIÓ DE BARCELONA, ENDESA, JEAN LEON, GRAMONA, INSTITUT RAMON LLULL, PROGRAMAMEDIA, VA DE CINE, 080 BARCELONA FASHION, FILMIN, GREMI D’EMPRESARIS DE CINEMES DE CATALUNYA, OVIDE, KELONIK, TMB, EGEDA – FILMOTECH, DOS DÉUS VERMOUTH.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat