Notícies

El cicle Premis Gaudí - Premis Goya continua aquest desembre a la Filmoteca

El cicle Premis Gaudí i Premis Goya es presenta a la Filmoteca de Catalunya organitzat per l’Acadèmia del Cinema Català i l’Academia del Cine Español.

Els membres de l'Acadèmia del Cinema Català tenen l'accés lliure a la Filmoteca a les sessions del cicle Premis Gaudí i Premis Goya, mostrant el carnet a la taquilla.

Donat que s’apropen les nominacions als Premis Gaudí i als Premis Goya, el cicle és una oportunitat per poder tornar a gaudir d’alguns dels títols en pantalla gran.

Enguany, totes les pel·lícules que es projecten han viatjat per tot el món passant per festivals de renom internacional. Així mateix, moltes d’elles han guanyat nombrosos premis.

El cicle ofereix la següent programació aquest desembre:

American Jesus – Premis Gaudí i Premis Goya

Dimarts 2 de desembre a les 17:00h a la Sala Chomón. Presentació a càrrec del director i guionista, Aram Garriga i el guionista, Xavi Prat.

Dirigida per Aram Garriga, guió de Xavi Prat i Aram Garriga, direcció de fotografia de Benet Román, muntatge d’Aram Garriga, i produïda per Zabriskie Films.

Seleccionada a: Florida Film Festival, Boston Underground Film Festival, Freeze Frame Film Festival de Nova York, Woodstock Film Festival.

Sinopsi

El cristianisme evangèlic és un dels moviments socials més importants dels Estats Units. Un fenomen creixent que influeix en la vida diària i en la política exterior del país. Aquest documental explora aquest espiritualisme. “És una mena de mapa de la fe americana, íntimament relacionada amb totes les pràctiques culturals del que es coneix com a societat americana. No hem volgut fer un judici de valor, les coses simplement es presenten soles” (Aram Garriga).

The Extraordinary Tale of the Times Table –Premis Goya

Diumenge 7 de desembre a les 19:00h a la Sala Chomón.  

Dirigida per José F. Ortuño i Laura Alvea, guió de José F. Ortuño, direcció de fotografia de Fran Fernández-Pardo, muntatge de Carlos Crespo i produïda per Acheron Films.

Atlanta Horror Film Fest: best foreing film, Festival de Cine Independiente de Cardiff (Regne Unit): millor pel·lícula, millor actriu, Film Bizarro Movie Awards: millor actriu, Festival de Málaga: premi del públic, premi especial del jurat d’escoles de cinema.

Sinopsi

Una dona que ha patit un greu trastorn mental causat per una infància molt complicada ha de fer front, juntament amb la seva parella, al desafiament més gran de tots: ser mare.

“Una estimulant comèdia espanyola en anglès, amb escenari únic i dos personatges. La primera mitja hora contempla la història amb un to càndid, proper a Jeunet també en el tractament cromàtic, per derivar més tard en faula asfixiant d’atmosfera pseudopolanskiana, una lectura de la maternitat sagnant, cruel fins al paroxisme. Per a col·leccionistes de rareses” (Jordi Batlle).

El Rayo – Premis Goya

Divendres 12 de desembre a les 19:00h a la Sala Laya.

Dirigida per Fran Araújo i Ernesto de Nova, guió de Fran Araujo, direcció de fotografia de Diego Dussel, muntatge de Pablo Gil Rituerto i produïda per Altube Filmeak.

16ª Biennale du Cinéma Espagnol Annency: Premi jurat jove, Festival de Ourense: premi especial del jurat, Festival d’Albacete: premi millor creador local, Festival d’Alacant: millor pel·lícula, direcció i premi de la crítica.

Sinopsi

L’odissea de Hassan, un immigrant marroquí que, després de tretze anys a Espanya, ja no troba feina i decideix tornar a casa. Inverteix tots els seus estalvis en un tractor de segona mà per guanyar-se la vida al Marroc, i decideix emportar-se’l conduint-lo fins allí.

Quan va arribar a Espanya no tenia res, ara torna amb la seva única possessió: el Rayo. “Una opera prima lliure i aliena a qualsevol mena d’exhibicionisme, que convoca una ferma il·lusió de veritat a través de la impuresa i l’encreuament entre allò viscut i allò representat” (Jordi Costa).

La partida – Premis Goya

Dissabte 13 de desembre a les 16:30h a la Sala Laya.

Dirigida per Antonio Hens, guió d’Abel González Melo i Antonio Hens, direcció de fotografia de Yanelvis González i Raúl Rodríguez, muntatge de Julio Gutiérrez i produïda per Malas Compañias.

Festival de Cinema Gay i Lèsbic d'Amsterdam: millor pel·lícula, Festival de Torí: premi especial del jurat.

Sinopsi

Història d’amor als suburbis de l’Havana entre dos companys de futbol de barri: Reinier, un noi que es prostitueix per mantenir la seva família, i Yosvani, l’ajudant d’un prestamista que aspira a casar-se amb la seva filla.

“Sexe, màfia i poc futur. Tot emmarcat a l’Havana, sense subterfugis ni estereotips basats en la simplicitat” (Lluís Bonet).

Kamikaze – Premis Goya

Diumenge 14 de desembre a les 17:00h a la Sala Laya.

Dirigida per Álex Pina, guió de Ivan Escobar i Alex Pina, direcció de fotografia de Miguel Amoedo, muntatge d’Antonio Frutos  i produïda per Globomedia Cine.

Seleccionada a: Sección Oficial Festival de Málaga.

Sinopsi

Slatan s’enfronta a una situació extrema: ha de fer explotar l’avió de passatgers que va de Moscou a Madrid.

Però una tempesta de neu retarda el vol, i la companyia aèria allotja els passatgers a un hotel de muntanya fins que passi el temporal. El retard obliga el terrorista a conviure, durant tres dies, amb les seves futures víctimes, unes persones amb una visió positiva i optimista de la vida.

En apatia: Secuelas del odio – Premis Goya

Dimarts 16 de desembre a les 18:30h a la Sala Laya.

Direcció, guió, direcció de fotografia i muntatge de Joel Arellanes Durán i produïda per Intmed Films.

FICH, Festival Internacional de Cine de Hermosillo, Mèxic: Menció honorífica llarg internacional.

Sinopsi

Marcos, un noi a qui la vida li resulta indiferent, s’amaga darrere d’una educació agnòstica, una vida d’excessos i un llegat d’odi. Tot canviarà quan un innocent sigui jutjat en comptes d’ell i condemnat per culpa seva; només aleshores Marcos sortirà de la seva apatia.

Ärtico – Premis Goya

Divendres 19 de desembre a les 17:00h a Sala Chomón.

Dirigida per Gabriel Velázquez, guió de Carlos Unamuno, Manuel García, Balnca Torres i Gabriel Velázquez, direcció de fotografia de David Azcano, muntatge de Blanca Torres i produïda per Escorado Producción.

Berlinale: menció especial del jurat Generation Berlinale.

Sinopsi

Jota i Simón són dos nois que viuen en la deprimida barriada de Los Alambres, dos “quinquis” que es busquen la vida.

Amb aquest film, Gabriel Velázquez tanca la seva trilogia sobre la família, que completen Amateurs i Iceberg. Premiada en la secció Generation del festival de Berlín pel seu estil arriscat a l’hora d’entrellaçar ritme, àudio i contingut, tot creant un retrat amb un llenguatge fílmic molt particular.

Todos están muertos – Premis Goya

Diumenge 21 de desembre a les 19:30h a la Sala Laya.

Dirigida i escrita per Beatriz Sanchís, direcció de fotografia i muntatge d’Alvaro Gutiérrez Galvez i produïda per Avalon P. C.

Festival Màlaga: millor actriu, Premi especial jurat, Premi especial jurat jove, Millor banda sonora i Festival Internacional de Guanajuato, Mèxic: Millor òpera prima.

Sinopsi

Una vella estrella de rock dels vuitanta viu tancada a casa seva presonera d’una agorafòbia brutal que pateix des de la mort del seu germà.

Els problemes de la noia es perllonguen amb els seus familiars, ja que depèn absolutament de la seva mare i té un fill que la detesta. El film amb què ha debutat Beatriz Sanchís va rebre el premi especial del jurat i el premi a la millor actriu (Elena Anaya) al festival de Màlaga.

Sobre la marxa – Premis Gaudí

Dimarts 23 de desembre a les 21:30h a la Sala Laya. Presentació a càrrec del director Jordi Morató.

Direcció, guió, direcció de fotografia i muntatge per Jordi Morató i produïda per La Termita Films i Universitat Pompeu Fabra.

Premi del públic al D'A Barcelona, Premi a la millor pel·lícula al Festival Alcances  de Cadis, Premi del públic al Festival Internacional de Trento, Premi a la millor contribució tècnico-artística al Festival de Trento, Premi a la millor pel·lícula al MedFilm Festival de Roma i Menció especial del premi del públic al Festival de Cinema de Màlaga.

Sinopsi

Aquesta és la història d’un home que va construir al bosc, amb les seves pròpies mans, obres d’enginyeria tan belles com inversemblants. També és la història de com va acabar reduint-les a cendres per tornar a reconstruir-les, una vegada rere l’altra, durant els últims quaranta-cinc anys. Se’l coneix com a Garrell, àlies “Tarzan d’Argelaguer”, i no es guia per cap propòsit aparent, tret d’un: anar fent “sobre la marxa”.

Els anys salvatges – Premis Gaudí

Divendres 26 de desembre a les 21:45h a la Sala Laya. Presentació a càrrec de Ventura Durall, Sergi Cameron, Àlex García, Mauro Herce i Diego Pedragosa.

Dirigida i escrita per Ventura Durall, direcció de fotografia de Diego Pedragosa i Sergi Cameron, muntatge de Martí Roca i produïda per Nanouk Films, S.L. i Televisió de Catalunya.

Best photography al Shangai TV Festival, Secció oficial IDFA 2013, Festival D'A 2014, Festival de Màlaga 2014, Munich Film Festival 2014.

Sinopsi

Tres nens sols passegen pels carrers d’Addis Abeba. Sobreviuen lladreguejant i utilitzant els enganys més enginyosos. La nostàlgia, la necessitat i també l’atzar propicien el seu viatge de retorn a casa, al nord d’Etiòpia. Però, què vol dir tornar a casa? Un documental ficcionat de Ventura Durall (El perdón) que, amb actors no professionals, ens ofereix una visió impactant i insòlita de la infància.

La jungla interior – Premis Gaudí i Premis Goya

Divendres 26 de desembre a les 22:00h a la Sala Chomón.

Dirigida i escrita per Juan Barrero, direcció de fotografia de Daniel Belza i Juan Barrero, muntatge de Cristóbal Fernández  i produïda per Labyrint Films.

Participació a: Festivals de França, Croàcia, Índia, Brasil, Espanya, Perú, Alemanya, Estònia, Colòmbia.

Sinopsi

Abans d’emprendre una llarga expedició científica pel Pacífic, Juan porta la seva xicota al poble on es va criar. Durant l’estada, la parella parla de plans de futur i afloren profundes diferències.

“M’interessa la memòria, però no com a magatzem ple de pols del passat, sinó com a maquinària extraordinària d’invenció” (Juan Barrero).

Gabor – Premis Gaudí i Premis Goya

Dissabte 27 de novembre a les 16:30h a la Sala Laya. Presentació a càrrec de Sebastián Alfie i Gabor Bene.

Dirigida per Sebastián Alfie, guió d'Albert Solé, Pedro Loeb i Sebastián Alfie, direcció de fotografia d’Àngel Amorós i muntatge de Javier Laffaille  i produïda per Minimal Films i Miralab.

Festival de Màlaga 2014: Premi del Públic, Millor Director, i Documenta Madrid 2014: Millor Documental espanyol (Premi Canal +).

Sinopsi

La història de l’amistat entre un realitzador de publicitat jove i prestigiós i un director de fotografia cec, entre Sebas i Gabor. Gabor és un cineasta hongarès establert a Espanya que viu de llogar càmeres d’alta definició des que va perdre la vista en un rodatge. Sebas decideix fer un documental explicant la vida de Gabor: la seva adolescència a l’Hongria comunista, la seva fugida a través de la frontera amb papers falsos, el seu treball com a director de fotografia, la pèrdua de visió mentre filmava… Malgrat la seva ceguesa, Gabor segueix pensant com un director de fotografia i Sebas li proposa que filmi amb ell. El documental dóna un gir i es converteix en metallenguatge: es filma la relació entre tots dos personatges i les seves discussions sobre el rodatge.

El culo del mundo – Premis Gaudí i Premis Goya

Dissabte 27 de desembre a les 19:00h a la Sala Laya. Presentació a càrrec d’Andreu Buenafuente.

Dirigida per Andreu Buenafuente, guió d’Eva Merseguer i Andreu Buenafuente, direcció de fotografia d’Emili Sampietro i muntatge de Luis Rico i produïda per El Terrat de Produccions, S.L.

Seleccionada a: Secció Màlaga Première del Festival de Màlaga 2014

Sinopsi

Tres mesos després de la cancel·lació del seu programa, Andreu Buenafuente rep el correu electrònic d’un espectador que ho canviarà tot… Aquest correu fa que el presentador es plantegi per què es dedica a la comèdia, per què mai no s’ha plantejat abandonar aquesta professió i el més important: què té provocar el riure que t’atrapa i fa que no puguis deixar de fer-ho. Tot això serà el punt de partida d’un viatge que portarà Buenafuente fins al més profund cor de la comèdia.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat