Notícies

Jordi Savall, membre d’Honor de l’Acadèmia, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

El divendres 17 d’octubre, la Generalitat de Catalunya atorga la Medalla d’Or al músic per la seva trajectòria. L’acte es celebra al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

El Consell Executiu va decidir, el dimarts 7 d’octubre, concedir la Medalla d’Or a Jordi Savall per la seva “destacada trajectòria musical i la seva contribució de primer ordre a la cultura i a la civilitat”.

Atorgant aquesta distinció, el Govern reconeix “un dels referents de la música catalana i de la projecció al món de la nostra cultura. Un artista que ha excel·lit en la recuperació de les músiques medievals, renaixentistes i barroques i les ha fet contemporànies”.

Jordi Savall (Igualada, 1941) diu que rebre la Medalla d’Or representa el més alt reconeixement del seu país, “És un gran honor” afirma. Savall va estudiar violoncel al Conservatori de Música de Barcelona per posteriorment formar-se a Suïssa, on llavors va ser director de l’Schola Cantorum Basiliensis, a Basilea. Les seves actuacions, que transmeten un missatge de pau i entesa entre cultures fan palès el títol d’ambaixador de la Unió Europea que ostenta per al diàleg intercultural.

El president de la Generalitat, Artur Mas, lliura la Medalla en un acte on també hi és present la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern de la Generalitat, amb la finalitat de reconèixer les persones i col·lectius que, amb la seva aportació, han prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits, polític, social, econòmic, cultural o científic.

Per a Savall, aquest guardó, amb el qual el govern català reconeix la seva tasca, “vol dir que existeix una sensibilitat a favor del diàleg intercultural, del diàleg entre Orient i Occident, i a favor de la música antiga”.

La Medalla d’Or de la Generalitat se suma a d’altres reconeixements del músic com el Léonie Sonning Music Prize que va rebre al 2012 i la insígnia de Cavaller de la Legió d’Honor francesa, atorgada el 2013. Savall assegura que la Medalla d’Or “l’encoratja a seguir en aquesta línia”, i és que “la Medalla d’Or és també un reconeixement a la feina feta amb ella Montserrat Figueres durant més de quaranta anys, i a tot el que hem fet amb els més de cent músics i cantants de les diferents formacions”.

L’acte de lliurament, retransmès pel canal 3/24, s’inicià amb la glossa de la figura del guardonat a càrrec de l’escriptor Jaume Cabré. Tot seguit, el secretari del Govern llegí el decret de concessió de la Medalla d’Or i el president Mas feu el lliurament, tot recordant que la Medalla d'Or és la màxima distinció del país. Per tancar l’acte, la Coral L’Espiga de Cubelles, interpretà l’Himne Nacional de Catalunya.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat