Notícies

Julieta Serrano, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2014

L'actriu recollirà el màxim guardó del cinema català en el decurs de la gala dels VI Premis Gaudí, el proper 2 de febrer. Serrano ja va ser nomenada Membre d'Honor de l'Acadèmia l'any 2009, com a reconeixement a la seva trajectòria professional.

  • La seva filmografia inclou títols com Mujeres al borde de un ataque de nervios, Átame, El amante bilingüe o La Moños.
  • A partir d'aquest any, el Premi Gaudí d'Honor es dirà Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter, un homenatge permanent a qui va dedicar la vida al cinema, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort.

 

La Junta directiva de l'Acadèmia del Cinema Català, formada per Isona Passola, Presidenta; Sergi López, Vicepresident; Elisa Plaza, Secretària; Maria Rosa Fusté, Tresorera i Pep Armengol, Josep Maria Civit, Aina Clotet, Cesc Gay, Edmon Roch i Clara Segura, Vocals, ha acordat distingir a l'actriu catalana Julieta Serrano amb el Gaudí d'Honor-Miquel Porter a la propera cerimònia de lliurament d'aquests premis, el 2 de febrer de 2014 al Barcelona Teatre Musical (BTM). L'Acadèmia del Cinema Català ha volgut reconèixer la seva llarga carrera professional i la seva vida dedicada a la interpretació  als escenaris i davant de les càmeres. La seva trajectòria recorre un bon nombre d'escenaris teatrals i la seva filmografia està repleta de treballs amb directors com Carlos Saura, José Luis Borau o el seu gran amic Pedro Almodóvar.

L'actriu ha declarat estar molt il·lusionada per rebre el guardó de l'Acadèmia del Cinema Català, institució que ja l'havia nomenat Membre d'Honor l'any 2009. Serrano és, després de Montserrat Carulla, la segona dona en rebre la màxima distinció del cinema català, acompanyant en la categoria honorífica d'aquests premis a Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012) i Montserrat Carulla (2013).

La gran actriu catalana, que ja ha estat guardonada en el passat amb dos premis Sant Jordi de Cinema pel seu treball a Mi querida señorita (1972) i Entre tinieblas (1983), la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona (2007) i el Premio de la Unión de Actores a la seva trajectòria, suma enguany al palmarès el reconeixement de l'Acadèmia. El diumenge 2 de febrer de 2014 a la cerimònia de lliurament dels VI Premis Gaudí els seus companys de professió li retran un homenatge conjunt, celebrant els més de cinquanta anys de carrera als escenaris i a la gran pantalla.

Julieta Serrano al cinema

Nascuda al barri del Poble Sec de Barcelona l'any 1933, Julieta Serrano prové d'una família d'actors, fet que la va vincular des de molt jove al teatre i la va dur a participar a diverses companyies d'aficionats fins que entrà a formar part de la companyia de José Tamayo.

Va debutar a la gran pantalla l'any 1965 a la pel·lícula Secuestro en la ciudad, dirigida per Luis María Delgado. Des de llavors la seva activitat cinematogràfica no s'ha aturat, treballant durant els anys 70 en un gran nombre de llargmetratges, sota les ordres de directors com Ventura Pons o Jaime Armiñán.

Durant la dècada els 80, inicia la seva col·laboració amb Pedro Almodóvar, que la va convertir en una habitual dels seus films. Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, Entre tinieblas, Matador, Mujeres al borde de un ataque de nervios i Átame. Al marge del treball amb l'Almodóvar, trobem entre la seva filmografia pel·lícules de la talla de Tata mía, El amante bilingüe, Carícies o La moños.

La seva darrera pel·lícula està a la cartellera, La última isla, on participa com a actriu protagonista, candidata als VI Premis Gaudí. Als seus 80 anys, Julieta Serrano va estrenar el passat 22 de novembre, "El Malentendido" a El Matadero de Madrid, text que protagonitza juntament amb Cayetana Guillén Cuervo i amb el que continua de gira pels teatre d'Espanya.

Ha estat nominada en dues ocasions com a millor interpretació femenina de repartiment als Premis Goya i sis vegades al Fotograma de Plata, havent-ne resultat guanyadora en tres ocasions. Entre d'altres premis a destacar, cal recordar els dos Sant Jordi de Cine per la seva feina a les pel·lícules Entre tinieblas i Mi querida señorita, la Medalla d'Or al Mèrit Artístic que li va atorgar l'Ajuntament de Barcelona l'any 2007 i el 2013 Premio de la Unión de Actores a la seva trajectòria (2013).

Homenatge a Miquel Porter

La Junta de l'Acadèmia del Cinema Català, presidida per Isona Passola,  ha acordat que des d'aquesta sisena edició, el Premi Gaudí d'Honor es dirà Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter, per tal de retre homenatge a una persona que va dedicar la seva vida a la cultura cinematogràfica amb passió i coneixement, difonent des de la universitat, cicles, congressos i llibres la història de la cinematografia catalana i universal. El 2014  es commemora el desè aniversari de la seva mort i l'Acadèmia del Cinema Català vol sumar-se amb aquest reconeixement pòstum als actes públics que organitzarà l'Associació d'Amics Miquel Porter Moix per reivindicar la seva memòria per la seva aportació al món del cinema i la cultura catalana.

Miquel Porter fou Doctor de la Universitat de Barcelona, comentarista, crític cinematogràfic i activista polític i cultural. La seva activitat intel·lectual, cultural i social està vinculada al cinema, a la música, a la investigació i a l'escriptura, sent un participant actiu en la transició cultural i democràtica de Catalunya.

Va ser membre fundador, també, del Cercle Lumière de l'Institut Francès de Barcelona i del primer cineclub infantil de Catalunya.  Cal destacar el seu curós treball de recuperació del patrimoni cinematogràfic català, rescatant material fílmic dels primers anys del S.XX, salvant un gran nombre de films  -fins aquell moment inèdits-.

També va dur a terme un rigorós estudi de la història del cinema, que es concreta en les seves obres "Cinematografia catalana. 1896-1925" (1958), "Història del cinema català" (1969), "Adrià Gual i el cinema primitiu a Catalunya" (1985) i "Història del Cinema a Catalunya: 1895-1990" (1992).

Al llarg de la seva vida, també va exercir de comentarista i crític de cinema a diverses publicacions com el diari AVUI, o a les revistes Serra d'Or i Destino.

Fins quatre anys abans de la seva mort, Miquel Porter continuà amb la seva tasca com a professor d'Història d'Estètica i Sociologia de la cinematografia i les arts audiovisuals a la Universitat de Barcelona. Va presidir la Fundació de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) des de 2001 fins el 2004.

Entre els premis atorgats a la seva figura destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat